Nejlepší je vzniku odpadů předcházet, vyplynulo z debaty

IMG 0711_copyProblematiku odpadů – nakládání s nimi i jejich dopad na životní prostředí – přiblížila debata, která proběhla v sobotu 24. února na malé scéně Jupiter clubu. Pod záštitou mezinárodní organizace Greenpeace byl promítnut film o plastech v oceánu a představena petice Plast je past, jež cílí na evropskou legislativu v oblasti regulace jednorázových plastů a plastových odpadů vůbec.

„Za hlavní poselství večera se dá považovat tvrzení, že nejlepším řešením problému s odpady je prevence jejich vzniku a tudíž i rozvaha spotřebitelů už při nakupování,“ hodnotí výsledek akce organizátoři debaty Petra Macková a Tomáš Pelíšek. Shodli se na tom i pozvaní hosté Jaroslav Mynář, jednatel Technických služeb VM, a Hana Hikešová, místní podnikatelka s bezplastovým obchodem s potravinami. Debatu s nimi vedl student Agroekologie Jan Oulehla ze Lhotek.

Jaroslav Mynář v úvodu posluchače seznámil se souvislostmi a detaily procesu nakládání s odpady poté, co jsou svezeny ze sběrných míst ve městě, a osvětlil, kam směřují jednotlivé složky separovaného odpadu. Zmínil i pozitivní informace o rostoucím trendu poměru množství separovaného odpadu k celkovému objemu odpadů.

Podnikatelka z Oslavice Hana Hikešová přiblížila snahu vlastní rodiny o prodej potravin bez plastových obalů. Připomněla, že se tento způsob prodeje sice pomalu rozšiřuje, ale zároveň s sebou nese spoustu legislativních a hygienických podmínek.

Více o tom, jak omezit vlastní spotřebu plastů nebo kde podpořit výzvu k legislativnímu omezení jednorázových plastů najdete na adrese Plastjepast.cz

-red-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.