Lidé chtějí vybudovat kamenný kříž. Žádají spoluobčany o podporu

Kamenný kříž_-_návrh_situace_-_skicaVážení spoluobčané velkomeziříčského regionu, žádáme vás o podporu zbudování kamenného kříže s lipami u cesty vedle bývalého závodiště.

 

Jak možná mnozí víte, je jen otázkou času, kdy v jihovýchodní části velkomeziříčského katastru, konkrétně u bývalého závodiště (vidláčku) a u betonárky, budou k vidění stavební stroje a začne výstavba posledního úseku obchvatu Velkého Meziříčí. Jsou zde dvě polní cesty, které budou tímto novým obchvatem „přetnuty“ a jež nyní spojují město Velké Meziříčí s katastrem obce Oslavice. Využívají je hlavně lidi pro pěší vycházky, pejskaři, cyklisté a sem tam nějaký traktor J.

1. Cesta nad nádražím a poté podél betonárky a lesa směrem k polím Oslavického katastru

2. Cesta od sběrny surovin bývalým závodištěm a mezi poli do obce Oslavice

Cesta u betonárky a její křížení s novým obchvatem bude řešena křižovatkou, zatímco cesta nad bývalým závodištěm se „zavrtá do země“ a s novým obchvatem se bude křížit mimoúrovňově podchodem.

A právě podél cesty nad bývalým závodištěm, ve směru od VM k Oslavici za podchodem, po ukončení úpravy terénu pro podchod, v místě, kde se terén začíná rovnat k horizontu, bychom rádi umístili kamenný kříž s dvěma lipami.

 Kamenný kříž_-_návrh_situace_-_skica

Mnozí se mohou ptát PROČ?

Každý z kolektivu lidí, již tuto myšlenku nyní podporují, má na tuto otázku jinou odpověď, někdy i odpovědí více. Rád bych zde uvedl a rozvedl jeden důvod, společný pro většinu z nás:

V posledních desetiletích se toho v naší zemi, v našem kraji i v našem blízkém okolí mnoho zbudovalo. Rodinnými, bytovými, pečovatelskými a všelijakými jinými domy počínaje, dětskými hřišti či silnicemi konče. Ovšem nových míst pro odpočinek těla i duše, která by působila v krajině zklidňujícím dojmem, dokázala okolí „zastavit“ k zamyšlení, působila by nerušivě, třeba i krajinu obohatila a hlavně dokázala stát a sloužit svému účelu staletí… těch vzniklo jako šafránu. Čest výjimkám!

Díky laskavému svolení a podpoře majitele pozemku, jenž sousedí se stávající cestou, se nám pro tento záměr podařilo vybrat místo, z něhož lze nádherně přehlédnout většinu města, krásně je vidět rozhledna na Fajtově kopci, Tři kříže nad dálnicí D1, dálniční most. Směrem na východ lze spatřit domky Petrávče, na jihovýchod Osového, lesy podél Nesměřského údolí. Jihozápadním směrem člověk tuší Oslavici, která je schovaná za horizontem, bohužel na horizont díky ochrannému koridoru VVN kříž umístit nelze. Z 8 různých pohledů v přiložených fotografiích lze vidět více.

Tedy toto je hlavní motivace, k jejíž realizaci nestačí jen myšlenka, ale i akce, která se bez peněz neobejde. Předběžný rozpočet je odhadován na cca 150 tisíc Kč (papírování a poplatky spojené s vyjmutím ze ZPF, jeřábnické, dopravní, kamenické, bagristické, stavební, zahrádkářské práce). Nyní jsme ve stavu finišování papírové přípravy, kámen a kameník jsou již vybráni, až počasí dovolí, můžou začít ony práce…

Obracíme se tímto způsobem na ty z vás, které myšlenka zbudování kamenného kříže s lipami u cesty u bývalého závodiště oslovila a rádi by naši aktivitu podpořili jakýmkoli finančním obnosem. Mohou ho buď osobně donést, či poslat na účet pouze k tomuto účelu zřízený: 670100-2215225636/6210

V případě jakýchkoli dotazů mě neváhejte kontaktovat, velice rád vše vysvětlím, ukážu na mapách, můžeme probrat detaily…

Za tým podporovatelů kamenného kříže děkuji za pozornost, případnou podporu a všem přeji pěkný den.

Tomáš Chlubna

Oslavice 211

Tel.: +420 776 479 307

Email:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.