Heřmanov navštíví porota Evropské ceny obnovy vesnice 2018

Hermanov copy23 vesnic z 9 různých států se utká o velmi žádanou Evropskou cenu obnovy vesnice 2018, která má moto „dále myslet“. Na seznamu účastníků této soutěže o Evropskou cenu obnovy vesnice 2018 nechybí Heřmanov, který se vloni stal celorepublikovým vítězem v soutěži Vesnice roku 2017. Z České republiky soutěží ještě obec Kašava ze Zlínského kraje.

Porota s mezinárodním a mezioborovým složením začala v polovině dubna 2018 v rámci setkání v Mnichově s vícestupňovým procesem hodnocení, který bude dál pokračovat v měsících květen a červen 2018 návštěvami přímo na místě účastníků soutěže. Rozhodnutí padne koncem června, propůjčení ceny bude v září 2018 v Tyrolsku v Rakousku. Nejúspěšnějším účastníkům bude umožněn zápis do online-cestovní mapy nejlepších evropských projektů na rozvoj obcí a vesnic.

„Právě v časech, v nichž se zdá, že slovo krize mnohé ochromuje, je neocenitelnou hodnotou, když se lidé chopí vlastní iniciativy a aktivně posilují zaměření na budoucnost svého bezprostředního životního prostoru. Právě to se děje v obcích, které se ucházely o 15. Evropskou cenu obnovy vesnice“, řekl přesvědčivě předseda soutěžní poroty, Charles Konnen z Lucemburska, při příležitosti první hodnotící schůze v polovině května v Mnichově v Německu. „Je dojemné, s jakou odvahou, kreativitou, houževnatostí, rozhledem a otevřeností jsou uskutečňovány projekty, které trvale upevňují ekonomický potenciál, ekologickou kvalitu, sociální soudržnost a kulturní bohatství oněch vesnic.“

Zápis do virtuální „cestovní mapy“ (roadmap)

Pořadatelem soutěže, která se od roku 1990 vypisuje vždy po dvou letech, je evropská společnost Rozvoj venkova a obnova vesnice ARGE. Vedle „Evropské ceny obnovy vesnice“ budou předána také vyznamenání za „vynikající celistvé a komplexní rozvojové projekty“ i za „zvláštní výkony ve více nebo jednotlivých oblastech rozvoje venkova“. Vedle trofejí a plaket je umožněn nejúspěšnějším účastníkům soutěže zápis do elektronické „cestovní mapy“. Na této virtuální mapě se dají najít a vyvolat pouhým kliknutím myší nejlepší místa obnovy vesnice po celé Evropě.

Členové soutěžní poroty navštíví v květnu a červnu 2018 všechny účastnické obce a na základě další hodnotící schůze koncem června v St. Pöltenu padne definitivní rozhodnutí. Udělení ceny bude 21. září 2018 ve Flie3u v Tyrolsku v Rakousku, vítězné obci této soutěže za rok 2016. Hodnotit se bude, jak zúčastněná obec reagovala na zjištěné silné a slabé stránky a na vnitřní a vnější nebezpečí a šance.

Přitom jde o konkrétní opatření ve smyslu hospodářského rozvoje, vytvoření dobových sociálních zařízení, architektury, vývoj osídlení, ekologie a zásobování energií a o kulturní a vzdělávací aktivity. Stejně významné jsou zvolené metody a sledované strategie, které se mají vyznačovat komplexním a trvalým přístupem, participací a kooperací. Moto soutěže „dále myslet“ se chápe jako výzva sundat si klapky ostychu, získat otevřený pohled na nové, neznámé a neobvyklé, odvážit se být inovativní, překročit hranice obce a společenskou rozmanitost nechápat jako ohrožení ale jako obohacení.

„Cílem soutěže je podpořit venkovské obce v jejich angažovanosti, motivovat je k dalším aktivitám a podporovat výměnu zkušeností s ostatními venkovskými obcemi v Evropě. Navíc chceme vesnice a regiony podnítit k napodobení, vštípit celospolečenský význam venkovských regionů evropské veřejnosti a v neposlední řadě také posílit srůstání Evropy.“, vysvětluje jednatelka Evropské společnosti ARGE rozvoj venkova a obnova vesnice, Theres Friewald-Hofbauer.

Obec Heřmanov pořádá k této soutěži prezentaci, která se bude konat 12. 6. 2018 od 16 do 21 hodin. V tento den zde bude hostovat porota Evropského kola soutěže Vesnice roku. Z předchozích ročníků je známo, že porota sleduje úplně všechno, drobnosti, zvyklosti, odlišnosti a také zájem veřejnosti a médií o dění v obci.

Pavla Chadimová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.