Roadshow UMPRUM Aš po Už/horod zastaví i ve Velkém Meziříčí

VýstřižekS výsledky projektu „Aš po Už/horod“, který se zabývá osudy podnikatelských rodin, jež stály u zrodu Československé republiky, seznámí studenti Ateliéru textilní tvorby vedeného Jitkou Škopovou velkomeziříčskou veřejnost na dvou setkáních. 

„Jsme nadšení, že studenti UMPRUM představí svá zjištění a semestrální práce právě zde, neboť osudy významných podnikatelských rodin se mnohdy podobají osudům zdejších rodin podnikatelů. Spolupráci s Jitkou Škopovou, vedoucí ateliéru, jsme navázali před několika měsíci a naše město si podle připravených podkladů vybrali sami studenti,“ sdělila Ivana Bíbrová, spoluorganizátorka akce spolu s občanskou iniciativou Za Náměstí VM.

Velké Meziříčí se tak zařadilo mezi města Liberec, Plzeň, Libčice nad Vltavou, Dvůr Králové nad Labem i Krucemburk, ve kterých budou studenti prezentovat své semestrální práce inspirované bádáním i diskutovat o vybraných rodinách a veřejnost bude objevovat zapomenuté osudy lidí i domů.

Projekt byl podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Akce ve Velkém Meziříčí proběhne 18. října 2018.

Program:

10.00 Přednáškový cyklus a debata: studenti UMPRUM a Martin Štindl: Prvorepublikové tváře města mezi řekami

– pro žáky základních a středních škol. Kinosál Jupiter clubu, Náměstí 17.

16.00 Přednáškový cyklus a debata: studenti UMPRUM a Martin Štindl: Prvorepublikové tváře města mezi řekami

– pro veřejnost. Luteránské gymnázium, Náměstí 11/13.

Účast na debatě přijali: Martin Štindl, Milena Tesařová (vnučka Ludmily a Ladislava Heideových), Ladislav Čumba, Jitka Škopová a studenti UMPRUM.

18.00 „Prvorepublikové“ Velké Meziříčí - procházka s výkladem k tehdejším novým stavbám (domy, školy i mosty).  

Začátek trasy u luteránského gymnázia, korzem na Náměstí a dále ulicemi Vrchoveckou, Podhradím, Poříčím, Moráňskou, Novosady a Komenského zpět na Náměstí. Na starém hřbitově na Moráni bude uctěna památka významných osobností města 1. republiky.

-red-

Více informací zde:  https://www.umprum.cz/web/cs/as-po-uz-horod

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.