Gastroden na Světlé oslavil sté výročí založení republiky

IMG 5856Již jednačtyřicátý ročník oslavy gastronomických dovedností proběhl včera na Světlé ve Velkém Meziříčí. Ke zhlédnutí byly připraveny cukrářské skvosty, pokrmy studené kuchyně, rautové stoly a tematická květinová výzdoba.

„Každý rok se snažíme věnovat gastroden jinému tématu. Najít letošní bylo velmi jednoduché, staly se jím oslavy vzniku Československé republiky,“ uvedla ředitelka Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel a služeb Velké Meziříčí. Mezi hosty přivítala zástupce města v čele se starostou Josefem Komínkem, delegaci z partnerského italského regionu San Benedetta del Tronto, zástupce z řad partnerů školy. Jana Fialová, radní pro oblast školství, zmínila důležitost Gastronomické akademie, jejímž prostřednictvím Kraj podporuje šikovné kuchaře a číšníky a spolupráci partnerských restaurací se školami. Gastrodne se zúčastnila také herečka a autorka několika kuchařek, Markéta Hrubešová.

Na návštěvníky, kteří zaplnili prostory školy, čekala dobová květinová výzdoba, fotografie, ale také například dorty s podobiznami prezidenta T. G. Masaryka. Zájemci mohli ochutnat různé druhy kávy, vín, piva, pochutnat si na cukrářských výrobcích studentů školy nebo hlasovat o nejkrásnější jablku. Součástí letošního programu byl totiž osmý ročník podzimní výstavy, na které se představili místní pěstitelé nejrůznějšího ovoce a zeleniny. Nechyběly ukázky carvingu, ozdobného vyřezávání ovoce a zeleniny, flambování, ukázky slavnostního tvoření z ubrousků, pro zájemce byla připravena alba s fotografiemi z minulých ročníků gastrodnů.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.