V Rudíkově proběhla diskuze o úložišti radioaktivního odpadu

IMG 1962Všichni, kteří se aktivně zajímají o problematiku úložišť radioaktivního odpadu, se mohli v sobotu v Rudíkově seznámit s geologicko-průzkumným projektem v lokalitě Horka. Právě tam je jedno z vytipovaných míst, kde by v budoucnu úložiště mohlo vzniknout.


Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) uspořádala v sobotu 17. října v rudíkovském hostinci U Komínků setkání s veřejností, aby jí představila projekt geologických prací, jež jsou v podstatě přípravou na možné budování trvalého hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, které by mohlo vzniknout v lokalitě Horka. Ta zasahuje i region Velkomeziříčska, neboť se nachází na území obcí Budišov, Nárameč, Hodov, Rohy, Rudíkov, Vlčatín, Oslavička, Oslavice a Osové.
Cílem akce ze strany SÚRAO bylo přesvědčit veřejnost, že plánované metody průzkumu nebudou mít žádný vliv na běžný život v obcích ani dopad na životní prostředí. Zájemců o diskuzi nebylo mnoho, byly to desítky.
Vznik úložiště v lokalitě Horka má svoje odpůrce. Jsou sdruženi ve spolku Zdravý domov Vysočina. Ti se spolu s obyvateli Budišovska shromáždili v Rudíkově před hostincem a veřejně vyjádřili nesouhlas s prováděním geologických průzkumů, jež jsou pro vybudování úložiště nezbytné. Sami občané šesti dotčených obcí již dříve v místních referendech stavbu hlubinného úložiště a všechny kroky, které k němu vedou, odmítli.
Jiří Slovák, ředitel SÚRAO, diskuzi s veřejností označil za věcnou. „Není to již jen o striktním odmítání, ale i o tom, co nám to přinese, co odnese," informoval po akci.
„Vyjádřili jsme protest vůči postupu státu, který má ve výběru lokality dominantní postavení a který nesouhlas místních obyvatel nerespektuje, a respektovat nehodlá! Zdravý domov Vysočina proto veřejně odmítl i návrh nového zákona o hlubinném úložišti. Vnímá jej jako zástěrku demokracie. Za nepřijatelné spolek považuje, aby o naší krajině a o kvalitě našeho budoucího života rozhodli politici, kterých se stavba úložiště vůbec nedotkne!" uvedli za Zdravý domov Vysočina Oldřich Svoboda a Jana Nožičková.
Jiří Slovák připomněl, že na základě nového zákona by obce měly větší prostor pro řešení svého stanoviska. „Pokud vznikne, názor obcí bude důkladně vážen," sdělil k tomu.
Zdravý domov Vysočina nesouhlasí a vyzývá stát a politiky k hledání jiných možností uložení radioaktivních odpadů.

Martina Strnadová

Vizualizace hlubinného úložiště v lokalitě Budišov - Horka

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.