Ekolog chválí: město se rozvíjí, ale jeho ekologická stopa neroste

IMG 0437Ekologická stopa Velkého Meziříčí má celkově klesající tendenci, což je z pohledu ochrany přírody pozitivní zpráva. Dozvěděli se to lidé včera na setkání se starostou, kde je s výsledky z již pátého měření seznámil ekolog Viktor Třebický.

„V přírodě je to zařízeno tak, že odpad jednoho živočicha je zdrojem pro jiný druh. U člověka to bohužel neplatí. Odpad po něm zůstává,“ uvedl Viktor Třebický a vysvětlil, že ekologická stopa sleduje právě to množství člověkem vytvořených odpadů a spotřebovaných zdrojů ve srovnání s biokapacitou, tedy s tím, kolik zelených ploch a zdrojů má město k dispozici. Je tedy takovou „zelenou vizitkou“ města.

Zprava VM 2011 2015 Stránka 06 copy„Město Velké Meziříčí jako jediné v České republice sleduje tento ekologický ukazatel každoročně již od roku 2011. Má tak ze všech českých a moravských měst nejdelší časovou řadu dat o svém ‚ekologickém provozu‘,“ sdělil Třebický s tím, že jeho výsledky jsou příznivé. Ekologická stopa města neroste, přestože se Velké Meziříčí rozvíjí. „Meziročně (2014/2015) se sice mírně zvýšila, v roce 2015 má 5,3 globálního hektaru na obyvatele, avšak celkově od počátku sledování klesá. Tento výsledek je příznivý i ve srovnání s jinými městy v ČR,“ vysvětlil ekolog s tím, že ekologická stopa města převyšuje jeho biokapacitu pouze 4,3krát.

Co lze pro příznivý vývoj ekologické stopy města dělat? Snížit spotřebu energií na území města, zvýšit energetickou efektivitu a podíl obnovitelných zdrojů na produkci elektřiny a tepla, snižovat novou výstavbu na orné půdě či trvalých travních porostech, nebo také zvyšovat separaci odpadů (skla, plastů, papíru či bioodpadu) či používat šetrné způsoby dopravy (chůze, kolo, veřejná doprava).

„Takže když chceme ve městě zlepšit zaměstnanost tím, že rozšíříme průmyslovou zónu, zhoršíme tak jeho ekologickou stopu?“ ptal se starosta Radovan Necid ekologa. „Asi se to na ekologické stopě projeví. Měli byste proto udělat nějaká protiopatření, třeba osázet jinou plochu zelení. Nebo firmy z průmyslové zóny by mohly přispět na veřejnou dopravu, aby jejich zaměstnanci nejezdili do práce vlastním autem apod.,“ poradil V. Třebický.

Martina Strnadová

pdfZpráva_o_ekologické_stopě_města.pdf

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.