Zastupitelé dali architektonické soutěži souhlas

IMG 4381Architektonicko-urbanistické soutěži na rekonstrukci centra Velkého Meziříčí dali zastupitelé souhlas. Nyní se rozbíhá její příprava. Přesné zadání soutěže bude na programu dubnového zasedání zastupitelstva.

"O tom, jak bude soutěž probíhat, jaké budou její parametry a hlavně – co by mělo být jejím výstupem, budeme podrobně informovat. Nejen prostřednictvím Velkomeziříčska, ale i sérií veřejných diskusí a přednášek. V těchto dnech se však podklady pro zastupitelstvo a samotnou soutěž teprve tvoří," řekl Velkomeziříčsku starosta Radovan Necid.

Záměr vyhlásit architektonicko-urbanistickou soutěž za účelem nalezení nejkvalitnějšího návrhu na rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic, respektive centra města, dali zastupitelé patnáct hlasů. Nepodpořili ho Marie Ripperová, Pavla Kamanová a Stanislav Kratochvíl (nezávislí zastupitelé za KDU-ČSL) a Jiří Kaše (nezávislý za ČSSD), který odešel z koalice.

V diskusi, která hlasování předcházela, řešili zúčastnění zejména vhodné načasování soutěže, oblast, kterou by měli architekti řešit, a samozřejmě finance.

Pavla Kamanová připomněla další investice do budoucna a čas, kdy bude vůbec možno akci realizovat. Pak sdělila stanovisko celého klubu KDU-ČSL: "Soutěž ano, ale v současné době to není prvotní." Zastupitel Jiří Kaše připomněl, že úprava centra je důležitá a ovlivní další generace. Zaslal proto starostovi deset otázek s požadavkem písemné odpovědi a přečetl je zastupitelům. "Odpovědi přečtu na zastupitelstvu za dva měsíce," dodal. Dotazy se týkaly se možnosti odkupu zbývajících pozemků bývalého areálu Svitu, změny územního plánu v bodě malého obchvatu, financí a časového harmonogramu. "Jsem proti tomu, aby se soutěž týkala jenom Náměstí," řekl Jiří Kaše. Marie Ripperová zmínila nutnost rekonstrukce vodovodu a kanalizace, která zatím není v plánu a bez níž nelze náměstí opravovat. Předseda komise pro regeneraci městské památkové zóny Stanislav Rosa připomněl, že komise nebyla k projednávání tohoto bodu přizvána. Dostal od starosty příslib, že někdo z komise bude v porotě.

Starosta Radovan Necid postupně na otázky odpovídal. Zdůraznil, že soutěž proběhne dle pravidel České komory architektů a je nejlepším způsobem, jak najít co nejkvalitnější řešení. Podle něj nelze vyhlásit soutěž na náměstí a navíc i bývalý areál Svitu, nejen kvůli finanční náročnosti, ale zejména proto, že areál celý nepatří městu. "Nepatří mu proto, že jej tehdejší vedení města odmítlo koupit. Nedávno se nám však podařilo získat polovinu pozemku a o koupi druhé poloviny se teprve snažíme. Máme to ovšem těžší, protože ji kvůli neprozíravosti mých předchůdců vlastní Lidl. To, že tehdy vedení města udělalo hrubou chybu, je dnes jasné. Velmi se divím tomu, že si to někteří kolegové nepamatují a dnes pokrytecky volají po tom, abychom řešili i Svit," vysvětlil starosta.

S možným parkováním ve Svitu však budou podle starosty architekti počítat. "Nelze oddělit kanalizaci a vodovod od následných povrchů, je třeba to dělat souběžně," podotkl dále k výhradám Pavly Kamanové s tím, že rozpočet i projekt na sítě město dávno má, za asi 30 milionů. Podíl města bude zhruba 10 milionů, což lze zvládnout. O rozsahu dalších financí na následnou úpravu povrchů náměstí a přilehlých ulic rozhodne zastupitelstvo.

Následný časový postup tedy bude dle starosty následující: Město už soutěž nahlásilo na Českou komoru architektů, následně osloví architekty a vybere budoucí porotu. Soutěž potrvá téměř rok, pak bude na řadě projekt – územní rozhodnutí, stavební povolení, prováděcí projekt – to zabere další rok. K realizaci tedy dojde nejdřív v roce 2018/2019. "Architektonická soutěž je nejtransparentnější způsob, jak vybrat novou podobu našeho centra. Jde navíc o způsob, kdy navrhují odborníci, posuzují odborníci a veřejnost je plně informována. Odmítám se vrátit do doby, kdy jeden architekt nakreslil projekt, zastupitelé a radní jej pak lidovou tvořivostí zkazili a veřejnost byla na závěr postavena před hotovou věc. Já takto postupovat nechci," uzavřel Radovan Necid.

Jedním z podkladů pro účastníky soutěže budou i výsledky dotazníku mezi obyvateli města. Dotazník má zjistit, jakým způsobem lidé na Náměstí tráví svůj čas a jak by si budoucí podobu centra rámcově přestavovali. Dotazník je možné vyplnit elektronicky zde.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.