Rozhlednou roku je Fajtův kopec

rozhl FVelkomeziříčská rozhledna na Fajtově kopci je Rozhlednou roku 2015. S 212 hlasy zvítězila v celostátní anketě, pořádané Klubem přátel rozhleden.

"K popularitě vzdušné stavby možná přispělo i to, že ji míjí a má na očích každý cestovatel po dálnici D1," uvedl pořádající klub. Ten zároveň ocenil nejen podobu, ale i financování ojedinělé stavby. "Klub přátel rozhleden v poslední době opakovaně upozorňuje na nešvar stavby mnoha nových rozhleden "přes kopírák" podle stále dokola kopírovaného mustru, takže od sebe nejsou ani na fotkách odlišitelné. A také plýtvání veřejnými prostředky z dotačních titulů Evropské unie na leckdy předražené rozhledny na někdy i naprosto zbytečných místech. Ideální rozhledna by podle KPR měla být kombinací místa se zajímavým (nejlépe kruhovým) výhledem s unikátním a zajímavým architektonickým pojetím stavby. A zejména druhé kritérium je stále častěji pomíjeno. Nikoliv však u Fajtova kopce," ohodnotil Klub přátel rozhleden.

Rozhledna na Fajtově kopci byla pro veřejnost otevřena 20. 6. 2015. Je postavená podle návrhu architektů Václava Hlaváčka a Jáchyma Peška, ve tvaru šroubovice DNA, s výškou 36 metrů a 175 schody. 

Diplom 2015-podpis

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.