Architektonická soutěž je velkorysý počin, hodnotí Vávra

IMG 3412Architekt David Vávra nechce předjímat, jak by mělo vypadat velkomeziříčské náměstí. Jeho výsledná podoba má přece vzejít z architektonické soutěže, která je podle něj velkorysým počinem města a prvním krokem ke změně. Několikrát to zopakoval při své včerejší návštěvě Velkého Meziříčí.

David Vávra ve čtvrtek 17. března na radnici zasedl při ustavující schůzi poroty architektonické soutěže na řešení centra města a stal se jejím předsedou. Večer pak veřejnosti představil svoje projekty – knihovnu v Hradci Králové, divadlo na Kladně a kapličku v přírodě poblíž Kamýku nad Vltavou –, zodpověděl dotazy při besedě v Jupiter clubu a nakonec promítl dokument Šumné stopy z Brazílie.

Velké Meziříčí není Davidu Vávrovi cizí. V roce 2007 zde točil dokumentární pořad Šumná města o moderní architektuře českých měst. Zdejší náměstí podle něj není nikterak dramaticky znehodnoceno zásahy z dob minulého režimu, je historické, zachovalé. Má dva protipóly – radnici na jedné straně a kostel na protější –, přičemž uprostřed je socha a památník coby místo spočinutí. „Náměstí má velikou potenciální sílu zvlášť v návaznosti na okolní ulice, které do něj vedou a centrum města spoluvytváří. Je dobře, že jsou též do soutěže zahrnuty,“ zdůraznil Vávra při veřejné besedě. Nezávisle se tak shodl se svým kolegou z poroty Vladimírem Sittou, jenž se minulý týden vyjádřil obdobně.

„Byl byste pro vykácení lip na náměstí?“ zazněl vůbec první dotaz z řad veřejnosti. „Nevíme, co navrhnou architekti v soutěži,“ předeslal Vávra a dodal: „Já však neznám lepší stín, než ten, který poskytují stromy. Na náměstí by s klidem mohla být celá alej stromů. A když už by z nějakého důvodu, třeba zdravotního stavu, měly být lípy vykáceny, tak ne naráz, ale s postupnou obnovou.“ Na další otázku, zda už někdy byl v porotě architektonické soutěže, konkrétně na náměstí, odpověděl: „Ano, byl jsem v několika porotách, co se týče náměstí, šlo o slavonické.“ Posléze vyvrátil domněnku jednoho z občanů, že největším nepřítelem architekta jsou památkáři. I David Vávra je zastáncem památkové ochrany a podle něj lze s některými památkáři velmi dobře spolupracovat.

Došlo i na problém aktuálního množství aut na náměstí. I dle architekta je jich moc, takže záchytné parkoviště blízko centra vidí jako potřebné. Ale zcela bez aut by zůstat nemělo, neboť by na to doplatili drobní prodejci. Prostor za řekou Vávra zná a domnívá se, že jeho řešení by se v budoucnu mělo stát opět předmětem další architektonické soutěže.

„Jaký největší nedostatek vidíte na současném náměstí?“ ptal se další účastník besedy. „Sto aut nebo padesát, to není problém, to lze řešit. Podle mě náměstí zásadní nedostatky nemá. Mnohem víc mě ve Velkém Meziříčí dráždí tržnice v synagoze. Ale budova aspoň zatím nespadla, tak s ní třeba v budoucnu něco udělá další generace,“ uzavřel Vávra.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.