Podmínky soutěže nemají tvůrce moc omezovat, má zkušenost arch. Kuba

IMG 3858Velkomeziříčské náměstí má všechny předpoklady pro to, aby bylo krásné, míní architekt Ladislav Kuba. Další z členů odborné poroty architektonické soutěže na úpravu centra Velkého Meziříčí, který se představil veřejnosti ve čtvrtek 31. března v kinosále Jupiter clubu.

Ladislav Kuba představil některé projekty, jež realizovala brněnská architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti. Záměrně vybral díla, která stojí na Vysočině, a to kapli v Jestřebí u Brtnice a kapli sv. Antonína v Černé, mimoto pak ze zcela jiného soudku – knihovnu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno, Palác Omega na brněnském náměstí Svobody či bytový dům Ostravská brána.

K četným projektům se kancelář dostala díky vítězství v architektonických soutěžích. Mnoha dalších soutěží se Kuba zúčastnil jako porotce. Říká proto: „Soutěž dává maximální šanci, aby rekonstrukce centra dopadla dobře. “ Podle něj je také lepší, když podmínky soutěže tvůrce příliš neomezují a spíš dostanou volnou ruku.

V diskuzi odmítl, že by jako „všichni architekti“ neměl rád spojení genius loci, jak mu podsouval jeden z občanů. „To není pravda. Naopak! Nové řešení musí být jednoznačně lepší než staré a musí genia loci zachovat nebo ještě lépe posílit!“ zdůraznil Kuba. To ovšem podle něj neznamená, že je nutno zakonzervovat vše v devatenáctém století. „Vždyť město je živý organismus, mění se, nemůže zůstávat stále stejné,“ připojila se souhlasně další diskutující.

Ani Kuba nechtěl říkat, co by bylo pro velkomeziříčské centrum to nejlepší a co je špatně. „Ještě nejsem tak zcela v obraze, abych si troufl vynášet soudy. Asi je tu dost aut, i když nejsem zastáncem jejich úplného vymýcení. Možná mi vadí nezacelené průtahy z náměstí na hlavní dopravní tah. Je tu dobrá hmotová konfigurace staveb – kostel a věž – ta by právě mohla celé náměstí podtrhnout,“ zmínil. Závěrem diskuze z řad veřejnosti zazněla slova díků za to, že se vůbec začalo. I kdyby to mělo trvat léta – vždyť náměstí bude sloužit dalším generacím.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.