Architekt Jiránek varoval před nejnižší cenou při rekonstrukci centra

IMG 4086Krajinářský architekt Tomáš Jiránek přispěl svým názorem do debaty o architektonické soutěži na rekonstrukci centra města. Podle něj si náměstí ve Velkém Meziříčí si zaslouží něco jiného než jenom kritérium nejnižší ceny.

Tomáš Jiránek, poslední z členů odborné poroty architektonicko-urbanistické soutěže na rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic, se minulý týden představil Velkomeziříčským. Jako jediný je také architektem krajinářským, takže vyvažuje složení poroty. Ukázal svoje revitalizace či rehabilitace například Tyršových sadů v Pardubicích, Střeleckého ostrova v Praze, Centrálního lázeňského parku v Poděbradech či Zámeckého parku ve Ctěnicích.

V diskuzi o soutěži na velkomeziříčské náměstí připomněl, že nejtěžší a nejhůře zvladatelnou bude při rekonstrukci doprava. „Nečekejte, že téma dopravy by se dalo vyřešit ideálně. Faktem totiž je, že počet aut neustále prudce stoupá,“ zdůraznil. A nezapomněl připomenout další, z jeho pohledu podstatnou, věc: „Důležité pro Velké Meziříčí je nenechat se zejména v dialogu s veřejností vměstnat do velmi laciného zboží, do kritéria nejnižší ceny,“ řekl.

Vzhledem k dotazům veřejnosti připomněl, že rolí poroty není nápady dávat, ale posuzovat. Na otázku kontextu nového řešení s historickou památkovou zónou odpověděl: „Lidé ve Velkém Meziříčí se s novým řešením musejí ztotožnit, cítit, že jsou stále doma, to je ten kontext.“

A jaké je podle něj velkomeziříčské náměstí? „Má překrásný, dlouhý půdorys. Je to typický prostor pro veřejnou architektonickou soutěž,“ řekl Jiránek a uzavřel: „Doufám, že v září se tady v hojném počtu opět sejdeme při veřejné prezentaci už konkrétních návrhů řešení.“

Martina Strnadová

IMG 4087

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.