Zrušení zastávky rychlíků v Křižanově není definitivní

2011-10-05 Křižanov - nádraží ČD - 02 copyZrušení zastávky rychlíkových spojů v železniční stanici Křižanov zatím není jisté. Velkomeziříčsku to řekl mluvčí Ministerstva dopravy ČR Tomáš Neřold.

„Jízdní řád 2016/2017 ještě není definitivně uzavřen. Zrušení zastavování rychlíků v Křižanově navrhl Kraj Vysočina v souvislosti s tím, že zlepší spojení regionálními osobními vlaky, a ministerstvo tento návrh akceptovalo. Pokud je nyní postoj kraje jiný, existuje ještě před uzavřením jízdního řádu prostor k tomu, tuto věc probrat,“ informoval Tomáš Neřold.

Podle ministerstva dopravy zrušení zastavování vlaků linky R9 v Křižanově inicioval tedy samotný Kraj Vysočina už v loňském roce, a to v souvislosti se změnou regionální dopravy v úseku Křižanov – Velké Meziříčí a jejím provázáním na osobní vlaky Žďár nad Sázavou – Brno. Původně měly přestat vlaky stavět v Křižanově už od prosince 2015, po dohodě ministerstva s krajem byla změna posunuta na prosinec 2016.

Přitom vedení Kraje Vysočina tvrdí, že o změně jízdního řádu nebylo informováno, nikdo ji s ním nekomunikoval. Chování ministerstva dopravy označilo za arogantní vůči cestujícím i vůči regionální a místní samosprávě.

„S nekoncepční změnou, spočívající ve zrušení zastavování rychlíkových spojů v železniční stanici Křižanov na období 2016/2017, Kraj Vysočina nesouhlasí a žádá o okamžité sdělení důvodů, proč je tato změna navržena. Očekáváme zároveň, že se toto jednostranné rozhodnutí podaří i důslednou komunikací s ministerstvem dopravy zvrátit, stejně jako se nám to povedlo v minulých letech,“ řekl počátkem týdne hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Návrhy vedení rychlíků v období platnosti jízdního řádu 2016/2017 projednalo ministerstvo dopravy s krajem 22. března 2016. Z této schůzky existuje zápis, který zúčastnění zástupci kraje nijak nerozporovali. Stejně tak může ministerstvo doložit, že kraj v souvislosti se změnou svého dopravního modelu navrhoval, aby linka R9 Křižanov projížděla. Zásadně proto odmítáme způsob, kterým nyní vedení kraje veřejně napadá ministerstvo a prezentuje věc bez znalosti svých vlastních plánů,“ sdělil k tomu dnes za ministerstvo dopravy Neřold.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.