Autorem vítězného návrhu na nové náměstí je brněnský architekt David Mikulášek

archsou 0059Vítězný návrh na rekonstrukci centra Velkého Meziříčí podali Ing. arch. David Mikulášek, Bc. Linda Boušková a Bc. Filip Musálek. Řešení budoucí podoby náměstí a přilehlých ulic z dílny těchto třech autorů zvítězilo v jednomyslném hlasování poroty architektonicko-urbanistické soutěže. Vyplývá to ze zveřejněného protokolu z jednání poroty.

 

"Návrh kultivovanou formou bez okázalých gest reaguje na historický kontext náměstí. S prostorem zachází citlivě, až s překvapivou samozřejmostí. Tento přístup ponechává prostoru žádoucí funkční flexibilitu. Jako jeden z mála návrhů se autor zamýšlí nad osudem stromů v delším časovém horizontu. Se stromy zachází jako s neoddělitelnou součástí paměti místa. Návrh je důkazem toho, že veřejný prostor nepotřebuje být svázán korzetem permanentních prvků včetně mobiliáře, aby si uchoval svůj občanský rozměr," chválí porota v protokolu práci autorů, v další části je k nim ale i kritická: "Grafická kultivovanost návrhu má ale i stinné stránky. Není pochyb, že návrh oslovil téměř bezvýhradně porotu, ale bude tak i s veřejnou prezentací? Kriticky je hodnocena terénní manipulace v předradničním prostoru. Vnášení nových překážek pro volný pohyb chodců, kterým nové schody bezpochyby jsou, považuje porota za zbytečné a to i navzdory zkvalitnění vchodu do radnice."

Podle sekretáře soutěže Petra Veličky byl návrh předložen jako výtvarně čistá prezentace, ovšem pro veřejnost je právě tato čistota příliš strohá. "Předpokládáme, že v případě potvrzení vítěze soutěže po uplynutí odvolacích lhůt a lhůt pro námitky bude prostor i pro to, aby v rámci představení návrhu veřejnosti připravili autoři i několik názorných vizualizací," řekl Velička.

Starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid připomněl, jak důkladné bylo posuzování poroty. "To, že návrhy byly přísně anonymní, je samozřejmost. Ovšem za vyzdvihnutí stojí i fakt, že předseda poroty David Vávra přistupoval ke hlasování až v okamžiku, kdy veškeré otázky byly vyřčeny a všechny nejasnosti zodpovězeny. Dá se říci, že porota nehlasovala jaksi na sílu, většina proti menšině, ale vždy v konsensu," pochvaloval si Radovan Necid.

Druhé místo v soutěži obsadil MCA Atelier s.r.o. (doc. Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Radek Novotný) a třetí místo autoři Ing. arch. Lucie Kadrmanová Chytilová, Ing. arch. Tomáš Kopecký, Ing. arch. Richard Ott a Ing. arch. Anita Prokešová. Porota finančně odměnila dalších šest návrhů, které postoupily během hodnocení do druhého a třetího kola.

Právě teď běží ještě zákonné lhůty na podání námitek účastníků soutěže. Zároveň město připravuje pro veřejnost výstavu všech návrhů, jejíž vernisáž bude v pondělí, 12. září za účasti předsedy poroty a některých autorů. Lidé se tak budou moci setkat i s autory vítězného návrhu. "Zvažujeme také besedu či debatu s nimi. Účelem je, aby se s budoucí podobou centra města obyvatelé Velkého Meziříčí nejen seznámili, ale i ztotožnili. Aby všechny případné nejasnosti byly vyřčeny a vysvětleny. To se, jak už jsem řekl, osvědčilo při jednání poroty a chtěl bych tu dobrou atmosféru přenést i do celého města. Vždyť Velké Meziříčí vylepšujeme společně pro nás všechny a pro naše potomky," uzavřel starosta Radovan Necid.

-red-

Protokol najdete na adrese: http://www.velkemezirici.cz/prakticke-informace/architektonicka-soutez

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.