V domově pro seniory přibyli noví obyvatelé

IMG 3061V Domově pro seniory Velké Meziříčí přibyly tři nové obyvatelky. Od prvního července se totiž kapacita domova zvýšila z původních sto lůžek na sto tři. K nastěhování byly nové pokoje připraveny od prvního července.

Letošní navýšení kapacity domova se tentokrát neobešlo bez stavebních úprav, které probíhaly během června. Přibyly tak dva nové pokoje v přízemí, jednolůžkový a dvoulůžkový, oba na službě domov pro seniory. V souvislosti s navýšením kapacity, byl také posílen pečovatelský personál domova.

 „Reagujeme tím samozřejmě na poptávku a zároveň hledáme způsob, jak efektivně fungovat. Prostorově jsme se sice trochu uskromnili, ale za dva nové pokoje to stálo,“ vysvětluje ředitel domova Vítězslav Schrek.

V současnosti je obyvatelům k dispozici patnáct jednolůžkových pokojů a čtyřicet čtyři pokojů dvoulůžkových. Každý pokoj je vybaven nábytkem domova – lůžko, noční stolek, televizor, šatní skříň s nástavcem, stůl a židle. Součástí pokoje je také úložný prostor na obuv, oděv, prádlo a osobní věci. Klienti si ke zpříjemnění svého pobytu mohou umístit v pokoji předměty osobní potřeby, např. poličku, obrázky, lampičku nebo rádio. Obyvatelům je k dispozici také kantýna, která je otevřená třikrát týdně.

Ačkoliv je výstavba nových pokojů ukončena, v domově se budovat nepřestává. V zadním traktu za domovem postupně vzniká terapeutická zahrádka, které bude sloužit především méně mobilním obyvatelům domova, jejich rodinám a návštěvám k posezení a odpočinku. Jak již napovídá název, zahrádka bude sloužit také k terapeutickým účelům, například k pěstování bylinek nebo jedlých keříků. Stavba zahrady odstartovala už minulý týden, kdy byla postavena středová pergola, která bude zajišťovat dostatečnou ochranu před přímým sluncem. Zahrádka bude svůj jedinečný ráz dostávat postupně. Stavba je naplánována do rozmezí dvou let a na její podobě se od počátku podílí celý tým pracovníků domova.  

„Až dojde na zeleň a plodiny, chceme se o poradit i s našimi obyvateli, co by chtěli ve své zahrádce mít. Zahrádku chceme vybudovat společnými silami s obyvateli i personálem domova. To je naše základní myšlenka,“ dodává Michaela Černá, pracovnice vztahů k veřejnosti.

Michaela Černá

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.