Evangelickou farářkou ve Velkém Meziříčí je poprvé žena

02100093Novou farářkou Českobratrské církve evangelické (ČCE) ve Velkém Meziříčí je Markéta Slámová. Její slavnostní instalace (uvedení do úřadu) proběhla v neděli 2. října v Husově domě.

„Do Velkého Meziříčí jsme se s manželem a dětmi těšili a moc bych si přála, abychom byli sboru i městu přínosem,“ říká Markéta Slámová.

Při slavnostní instalaci v Husově domě ji přišlo přivítat a pozdravit mnoho členů a přátel sboru. „Od roku 1929, kdy byl sbor ČCE ve Velkém Meziříčí založen, je to po šesti mužích první žena, která se tohoto poslání ujala,“ uvedla Dana Konvalinková, kurátorka sboru ČCE.

S přáním, aby se Markétě Slámové ve Velkém Meziříčí líbilo a hlásání Božího slova jí přinášelo radost, přišel do Husova domu také například římskokatolický děkan R. D. Pavel Šenkyřík. Novou farářku přivítal i starosta města Radovan Necid. „Markétě Slámové přeji úspěch v náročné práci a těším se na spolupráci s ní. Máme na co navazovat. Evangelická církev má v našem městě stálé kořeny,“ řekl Radovan Necid.

Martina Strnadová

_________________________________

Mgr. Markéta Slámová se představuje

02100097Narodila jsem se v Praze a dětství prožila na ve velmi svérázné zemité pražské čtvrti Žižkov. Doma nás bylo pět – kromě rodičů a mladšího bratra jsem vyrůstala i s tetou, která má těžší formu dětské mozkové obrny. Myslím, že její přítomnost mě hodně formovala směrem k sociální práci a nutila mě vyrovnávat se s otázkou utrpení. Po absolvování Obchodní akademie jsem rok „učila“ na romské základní škole na Havlíčkově náměstí a poté studovala Evangelickou teologickou fakultu UK. Nejvíc mě zaujaly biblické vědy a systematická i praktická teologie.

Po vystudování jsem nastoupila na roční praxi na sboru do Náchoda-Šonova, kde jsem čerpala zkušenosti od výborného mentora, evangelického faráře Miloslava Vašiny, který mj. působil jako vězeňský kaplan ve věznici v Hradci Králové. Praxe v náchodském evangelickém sboru zahrnovala třeba i spirituální péči o studenty Evangelické akademie nebo přípravu bohoslužeb pro klienty střediska Diakonie Betanie a těšila mě její pestrost. Během studií jsem jezdívala o prázdninách na Ukrajinu do vesnic, které založili a kde dodnes žijí čeští evangelíci.

Do Velkého Meziříčí nyní přicházíme s manželem a třemi dětmi z evangelického sboru v Novém Městě na Moravě, kde jsem pracovala po boku kolegů Zdeňka Šorma a Vojtěcha Hroudy (t. č. nemocniční kaplan v nemocnici v NMnM), kterých si obou velmi vážím pro jejich lidskost a poctivost. S přestávkami, kdy jsem si užívala mateřskou dovolenou, jsem působila v novoměstském sboru 11 let. Bydleli jsme v Bystřici nad Pernštejnem, kde má sbor kazatelskou stanici. Loni jsem dokončila díky podpoře celé naší rodiny speciální kurz nemocničního kaplanství. Mám ráda hudbu, procházky i romány.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.