Přestavbu internátu na Hornoměstské za 70 milionů zastupitelé odmítli

internat hornomestskaPlánovaná přestavba bývalého internátu zemědělky na Hornoměstské ulici na dům sociálních služeb s finanční podporou z evropských peněz padá. Město bude hledat novou možnost.

Velkomeziříčští zastupitelé v tomto týdnu zamítli podání žádosti o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu na rozvoj sociálních služeb, s jehož podporou zamýšlelo město přestavět bývalý internát na dům sociálních služeb. „I přes zamítavé stanovisko zastupitelstva záměr města přestavět budovu k využití  zejména pro naše seniory z mého pohledu nadále trvá,“ řekl k tomu starosta Radovan Necid.

Zastupitelům se finanční náklady na přestavbu domu sociálních služeb po splnění všech dotačních podmínek zdály příliš vysoké.

IROP totiž změnil podporované aktivity. Namísto původně plánovaného domova se zvláštním režimem by město muselo vybudovat domov pro osoby se zdravotním postižením, a to celkem dvanáct jednolůžkových bytových jednotek. Dalšími měly být sociálně aktivizační služba pro seniory a osoby se zdravotním postižením (5 ambulantních míst) a odlehčovací služba s pobytem pro 6 osob. Celkové náklady přestavby budovy na zařízení výše popsaného typu a jeho vybavení byly vyčísleny na více než 70 milionů korun, přičemž dotace z IROP by byla 54 milionů korun.

„Byly by to služby pro obyvatele našeho města? Aby potom město nedotovalo zařízení krajského typu, kde budou dva lidé z Velkého Meziříčí a zbytek z kraje,“ vznesl dotaz zastupitel Jiří Kaše.

Služby v domově by byly k dispozici obyvatelům celého Kraje Vysočina, přičemž dnes není jisté, zda kraj by byl ochoten se na jejich provozu nějakým způsobem podílet. S finanční participací Kraje Vysočina by město v pětileté udržitelnosti projektu doplatilo na provozních nákladech zařízení 10,7 milionu korun. Ovšem bez finanční participace kraje by tato částka byla dvojnásobná.

Zastupitelé, kteří nakonec hlasovali proti tomuto plánovanému projektu, se vesměs shodli, že zařízení výše uvedeného typu by měl postavit a financovat spíš kraj, nikoliv město.

„My sami ve Velkém Meziříčí nutně potřebujeme další dům s pečovatelskou službou, neboť máme šedesát až sedmdesát nevyřízených žádostí od zdejších obyvatel. Budeme tedy hledat nové možnosti a řešení,“ uzavřel starosta.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.