Návrhy na úpravu centra Velkého Meziříčí byly představeny veřejnosti

IMG 9821AKTUALIZOVÁNO:

Velkomeziříčští si poprvé mohli prohlédnout všechny návrhy architektů na úpravu centra města, které se sešly do architektonicko-urbanistické soutěže. Vernisáž jejich výstavy, která potrvá do 27. listopadu, proběhla minulý týden v Jupiter clubu.

Výstava ukazuje šestnáct soutěžních návrhů architektonických ateliérů. Vítězný je od Davida Mikuláška, Lindy Bouškové a Filipa Musálka, kteří se jako jediní nejlépe popasovali se zelení ve středu Náměstí. „Jejich návrh se tím od ostatních lišil, zejména uchopením prostoru,“ uvedl člen poroty architekt Ladislav Kuba s tím, že současné prostorové uspořádání náměstí porota pokládá za dobré a není třeba je měnit. „Vybrali jsme návrh pro město prospěšný a současně i podobný tomu, co si přejí občané. A ti chtějí zachovat stromy,“ dodal k tomu předseda poroty David Vávra.

Vítězný návrh ateliéru Davida Mikuláška stromy řeší na základě prastarého principu, tedy průběžnou obměnou. „Je třeba počítat s tím, že starý strom jednou zahyne, a proto je třeba zavčas zasadit nový, který jej posléze nahradí.“ Současně řeší sjednocení dlažby s využitím původních žulových kostek. Důraz dává na maximální míru bezbariérovosti. Snahou je také minimalizovat dopad automobilové dopravy na pěší zóny, přičemž auta z náměstí zcela nevytěsňuje. Oproti nynějším 240 místům by jich měl zachovat asi stovku. Účelem je, aby lidé mohli přijet, nakoupit a odjet, nikoliv celodenně parkovat.

„Termín realizace rekonstrukce centra samozřejmě záleží na zastupitelích. V roce 2017 bychom měli začít projektovat a poté vyčlenit finanční prostředky. Moje představa je, že bychom rekonstrukci mohli realizovat na etapy, abychom kompletním zavřením centra nezlikvidovali všechny živnostníky. Začít přilehlými ulicemi Radnickou a Vrchoveckou, pak Kostelní, Komenského a U Bašty a i Náměstí rozdělit na horní a dolní část,“ popsal starosta Radovan Necid možný postup a dodal, že předtím je samozřejmě nutné opravit komunikaci v ulici Pod Strání a zřídit provizorní parkování v areálu bývalého Svitu za řekou. „Nejdřív tedy parkoviště, pak kanalizaci a vodovod a nakonec povrchy,“ upřesnil.

Autor druhého návrhu označil prezentaci vítěze za nekorektní

Přímo na vernisáži výstavy se proti vítěznému návrhu architekta Mikuláška prezentovanému na výstavě ohradil architekt Miroslav Cikán, který se s Radkem Novotným v soutěži umístil na druhé příčce. Podle něj je nekorektní umístění vizualizací vítězného návrhu na výstavě i v katalogu. Nebyly totiž součástí toho původního, který Mikulášek odevzdal do soutěže. „Ale my jsme vítěze vybrali na základě toho, co odevzdal do soutěže, nikoliv na základě později dodaných vizualizací,“ namítli porotci Kuba a Vávra.

„Osobně považuji vyjádření pana docenta Cikána za nešťastné, byť jsem vlastně rád, že může veřejně každý vyjádřit svůj názor, což v podstatě podtrhuje transparentnost celého procesu. Aby nedocházelo k další mylné interpretaci věcí minulých, je nutné uvést, že vizualizace vítězného návrhu, o které v této věci jde, vznikly až po ukončení soutěže na základě doporučení poroty právě a výhradně pro účely této výstavy. Porota podle nich tedy nerozhodovala a v době hodnocení soutěže neexistovaly. Jejich vystavení pouze a výhradně zpřístupňuje ideu vítěze širší veřejnosti a nijak nesnižuje relevantnost a váhu odborného rozhodování – spíše naopak,“ potvrdil sekretář soutěže Petr Velička.

Podle M. Cikána však vystavení doplňujících vizualizací na vernisáži soutěžních návrhů porušuje etiku soutěže. "Vernisáž soutěžních návrhů je má prezentovat bez jakýchkoli doplňků a vylepšení. To, co soutěžící skutečně v termínu odevzdal, s čím soutěžil a co jej jako autora reprezentovalo v soutěži. Ne to, co po soutěži doma vyrobil, na vernisáž dodal, čím se jeho návrh dál vylepšuje, aby mu bylo rozumět. Ostatní soutěžící to do vernisáže udělat nemohli, jsou prezentováni tím, co odevzdali, říká M. Cikán a dodává: "Vizualizace může pan Mikulášek dodělávat na základě doporučení poroty, ale až po uzavření soutěže a po uzavření smlouvy."

Martina Strnadová

____________

Výstava návrhů architektonicko-urbanistické soutěže je otevřena ve výstavní síni Jupiter clubu v pondělí až čtvrtek od 8 do 16 hodin, v pátek od 8 do 14 hodin.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.