David Mikulášek: Město tvoří lidé, ne architekti

DSC01867Architekt navrhne stavební řešení, ale způsob jeho užívání je na obyvatelích. Na besedě v rámci zahájení výstavy návrhů architektonické soutěže to řekl vítěz soutěže David Mikulášek.

Na besedu přišla zhruba padesátka lidí, včetně autorů několika návrhů ze soutěže. Asi největší diskusi budilo budoucí dopravní řešení v centru. "Doprava je spíše administrativně organizační, než architektonické řešení," vysvětlil David Mikulášek s tím, že jeho návrh umožňuje pružně měnit počet parkovacích stání v centru. Obyvatelé města o počtu aut na náměstí dlouho diskutovali. Například Emil Dobrovolný vyjádřil názor, že život na náměstí vyžaduje co nejvyšší možný počet parkovacích stání. "Zastupitelstvo určilo počet parkovacích míst v centru už v podmínkách soutěže s tím, že město samozřejmě počítá s parkovištěm v těsné blízkosti centra. Tedy v areálu bývalého Svitu," připomněl starosta Radovan Necid.  

Poměrně dlouho se také hovořilo o zeleni. David Mikulášek prosazuje zachování vzrostlých lip a jejich postupné nahrazení novou výsadbou. "Skupina stromů tvoří významný kompoziční prvek náměstí a vytváří zde i pocitovou pohodu," zdůvodnil svůj návrh vítěz soutěže. Někteří z obyvatel města vyjádřili přání většího počtu stromů, objevily se ale i opačné názory, že stromů je na náměstí třeba co nejméně.

Beseda se nakonec protáhla na bezmála dvě hodiny. Část času zabrala ovšem debata mezi soutěžícími architekty o odborné vhodnosti volených řešení. "Zdá se mi, že se to zvrhlo v besedu architektů, nikoliv besedu s občany," napomenula diskutující odborníky bývalá členka zastupitelstva Ivana Bíbrová.   

-kid-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.