Ministr: Na zúžené dálnici bude úsekové měření

Dálniční most_Vysočina_oprava_02Opravovaný úsek dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím v příštím roce Ředitelství silnic a dálnic opatří takzvaným úsekovým měřením. Po návštěvě ministra dopravy to Velkomeziříčsku řekl starosta Radovan Necid.

„S ministrem dopravy se sešlo několik starostů kvůli komplikacím, které souvisejí s rozsáhlými opravami dálnice a souvisejícími nehodami. Pan ministr mimo jiné sdělil, že na zúžených místech dálnice D1 a také poblíž našeho města bude úsekové měření. Jestliže kvůli tomuto opatření na dálnici počet nehod klesne, pomůže nám to samozřejmě v tom, že se sníží i počet dní, kdy se v našem městě tvoří kolony,“ popsal výsledky jednání Radovan Necid.

Ministerstvo dopravy už svá slova potvrdilo oficiálně. „Příští rok plánujeme měřit rychlost ve zúženích na celkem pěti úsecích D1, mimo jiné také na úseku Měřín–Velké Meziříčí, západ. Na měření budeme co nejvíce upozorňovat, nejde nám o to vybírat od řidičů pokuty, nebo je zbytečně omezovat. Cílem je, aby ubylo hazardérů, kteří ohrožují ostatní a způsobují vážné komplikace v dopravě,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok s tím, že letos ředitelství vyzkoušelo úsekové měření před Brnem, kde ubylo nehod o třetinu.

Starosta Radovan Necid dále požádal ministra dopravy také o trvalé zrušení dálničního poplatku pro osobní auta mezi oběma velkomeziříčskými sjezdy. „Už jednou se nám toto opatření vyplatilo, a to v době, kdy jsme opravovali Karlov a dálnice tak mohla pro místní sloužit jako objížďka. V příštím roce nás čeká oprava krajského mostu u pošty, to znamená, že by objížďka přes dálnici byla také mimořádně žádoucí. Pokud by se nám tedy podařilo zrušení poplatku vyjednat, pomohlo by nám to, to je bez debat,“ prohlásil Radovan Necid.

Třetí věcí, kterou starosta s ministrem dopravy projednal, bylo znovuotevření odstavných ploch pro kamiony u dálnice v okolí nejenom našeho města. „Řidiči mají povinné přestávky a nemají moc možností, kde je vykonávat. Dnes si navykli například spávat v naší průmyslové zóně a na dalších komunikacích. Je to natolik vážný problém, že se jím musí zabývat naše městská policie, protože se mnohé z komunikací stávají se spícími cizinci v kamionech doslova neprůjezdnými,“ řekl Necid ministrovi dopravy.

Petros Martakidis

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.