Uzavírka mostu bude kratší

mapa mostOprava krajského mostu u pošty a s ní spojené dopravní problémy by pro naše město měly být o dva měsíce kratší, než Kraj Vysočina a zhotovitel původně plánovali. Další dobrou zprávou je, že ministerstvo dopravy přislíbilo nezpoplatněnou objížďku po dálnici D1, a to znamená, že po Třebíčské a po obchvatu by tak zavřený most objížděla jen auta do 6 tun a místní doprava, zásobování a autobusy. Vyplynulo to ze včerejšího jednání na velkomeziříčské radnici.

Nad největší letošní dopravní stavbou ve Velkém Meziříčí se na radnici sešli nejen zástupci zhotovitele, tedy firmy Porr, a.s., ale i úředníci Kraje Vysočina, který je majitelem mostu, zástupci města, dodavatel dopravního značení, zástupci vlastníků inženýrských sítí, a další zúčastnění. Samotná stavba začne začátkem června tak, jak kraj původně avizoval. Zejména kvůli složitému vybudování technologické lávky pro inženýrské sítě (stávajícím mostem vede množství kabelů a vedení, které propojují obě části města, a ty se nesmí přerušit) se však samotné stržení mostu očekává na samém konci července. "Zhotovitel zároveň ujistil několikrát nejen nás, ale i krajský úřad, že termín dokončení stavby, tedy 31. října 2017, platí," řekl starosta Radovan Necid a dodal: "Je na zhotoviteli, aby termín tedy dodržel a i ve světle zkušeností z Třebíče chci tomu ujišťování firmy a kraje věřit."

V praxi by to znamenalo, že hlavní dopravní tepna našeho města, silnice 602, bude uzavřena až v půlce prázdnin, které jsou z hlediska dopravy relativně klidné. Řidiči by pak měli celý měsíc na to, aby si na nový režim zvykli dřív, než začnou "ostré" měsíce začátku školního roku.

Dodavatel dopravního značení také informoval účastníky setkání, že ministerstvo dopravy předběžně souhlasilo s požadavkem na dočasné zrušení poplatku na dálnici D1 tak, aby dálnice mohla sloužit jako objízdná trasa. To by znamenalo, že nákladní auta budou uzavřený most objíždět výhradně po dálnici. "Na Třebíčskou ulici a obchvat pak budou moci pouze auta do 6 tun, autobusy a zásobování. Je logické, že také pomalejší prostředky - například traktory či bagry, které na dálnici nesmí, dostanou výjimku," popsal starosta.

Město půjde ve směru na Brno objet mezi exity 141 Vel. Meziříčí-západ a 146 Vel. Meziříčí-východ. Ve směru na Prahu pak ovšem půjde sjet až v Měříně, protože kvůli opravě bude exit 141 pro sjezd uzavřený téměř až do konce září.

Dalším opatřením je pak otočení jednosměrného provozu na Bezděkově, zejména pro složky IZS. Výjezd pak bude u zimního stadionu. "Jde o tradiční požadavek hasičů a záchranářů, kteří se musí rychle přesunout z východu na západ mimo sídliště v Čechákách," řekl Necid.

Minulý týden se Radovan Necid zúčastnil koordinační schůzky na krajské správě silnic. Zde byli zástupci ŘSD, kraje a měst a obcí, protože letošní sezóna je kvůli množství krajských dopravních staveb a opravě dálnice D1 výjimečná. Ukázalo se, že na silnicích prvních tříd (státních), samotné dálnici i krajských silnicích je na Vysočině tak enormní množství oprav, že samotnou dálnici v létě prakticky nepůjde objet anebo jen s těžkými komplikacemi. "Opravovat se bude průtah Křižanova, průtah Osové Bitýšky i silnice z Velké Bíteše do Osové Bitýšky. Další oprava je pak na silnici z Ostrova nad Oslavou do Žďáru nad Sázavou," tlumočil informace z této schůzky starosta Necid. Pokud se tedy na opravovaných úsecích dálnice D1 vyskytne nějaký problém, je pro řidiče nejlepším řešením na dálnici zůstat. "V tomto smyslu zní i moje doporučení - dálnici už nepůjde rozumně objet ani v širším okruhu po silnicích II. a I. třídy," prohlásil Necid.

Pro Velké Meziříčí je největším problémem rozhlasové dopravní zpravodajství. Místní mají zkušenost s tím, že dopravní informace v rádiích nabádají řidiče na problematické dálnici, aby ji objížděly přes Velké Meziříčí, které se pak dopravou rychle zahltí. Starosta Necid už několik let apeluje na pracovníky českých rádií, aby si informace o průjezdnosti silnice 602 ověřovali. "Navštívil jsem před plánovaným uzavřením mostu proto redakci Zelené vlny Českého rozhlasu osobně, abychom si tyto věci vyříkali. Zjistil jsem, že to vůbec není jednoduché, informovat průběžně a přesně o všem na dálnici a v jeho okolí. Informací je hodně, ale dezinformací je daleko víc. Po diskuzi jsme se domluvili a věřím, že Český rozhlas situaci v našem městě pochopil a budeme letošní extrémní uzavírku řešit společně. Dlouhodobě považuji Radiožurnál za nejkvalitnější rádio a doporučuji řidičům, aby ho poslouchali," doporučuje Radovan Necid.

Most u pošty je klíčovým dopravním uzlem ve Velkém Meziříčí. Vede po něm totiž silnice č. 602, která je nejen spojnicí Jihlavy a Brna, ale zejména objízdnou trasou pro dálnici D1. Ovšem v samotném městě, které je sevřené soutokem řek v hlubokém údolí, tvoří hlavní dopravní tepnu přes centrum města. V dopravních špičkách bývá obvykle zcela zaplněna místní dopravou a v době problému na dálnici pak kolabuje.

Podle dopravních odborníků jsou momentálně na této silnici největším problémem světelné křižovatky Hornoměstská -Vrchovecká a Sokolovská - Nad Sv. Josefem, světla jsou také u Kotvičky. Ty k přehuštění dopravy přispívají nejvýznamnějším dílem, ve směru od východu na západ a zpět taktuje dopravu nejpomalejší semafor na Vrchovecké. "Čtyřicet vteřin doprava jede, padesát vteřin stojí. Ukazuje se, že vedení města na přelomu tisíciletí zvolilo světelné křižovatky jako nepříliš šťastné řešení. Na druhou stranu a na jejich omluvu je poctivé říci, že tehdy jim nebylo ještě tolik známo, jak razantně plynulost dopravy vylepšují kruhové objezdy, které zrovna na těchto dvou křižovatkách dnes citelně chybí. Proto jednáme s krajem o změně těchto křižovatek na okružní," řekl Radovan Necid.  

Most opravuje jeho majitel Kraj Vysočina zejména kvůli jeho špatnému technickému stavu. Oprava spočívá v celkové výměně, a proto bude silnice po dobu prací zcela uzavřena.

-tz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.