Oprava náměstí: Jak dál?

DSC03374AKTUALIZOVÁNO o názory zastupitelů:

Zastupitelé města na svém jednání 13. června odmítli realizaci rekonstrukce Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí podle vítězného návrhu architekta Davida Mikuláška vzešlého z architektonicko-urbanistické soutěže.

Zde jsou názory zastupitelů na diskusi s Davidem Mikuláškem a na další postup při opravě centra města (odpovědi zveřejňujeme průběžně):

1. Jaký byl podle vašeho názoru přínos diskuse s architektem Davidem Mikuláškem?

2. Jak by podle vašeho názoru měla probíhat další příprava rekonstrukce centra města?

____________________

Pavla Kamanová (nez., KDU-ČSL)
1.
Včerejší diskuze byla pro mě přínosná - potřebovala jsem si hodně věcí ujasnit  v rámci celého zastupitelstva i veřejnosti.
2. Jak postupovat dále zatím promýšlím.

Radovan Necid (ODS/To pravé Meziříčí)
1.
Diskuze s architekty byla výborná, věcná a vysvětlila všechny věci z návrhu, které zastupitelé označili za "sporné". Ale nakonec se v hlasování stejně ukázalo, že nešlo o budoucí podobu našeho náměstí, ale o politiku.
2. Budu nadále prosazovat pokračování rekonstrukce náměstí s vítězným týmem pana arch. Mikuláška. Jeho návrh je mimořádně dobrý a pro naše město skvělý. Když naše zastupitelstvo není schopno najít společnou řeč, znovu navrhnu, aby o svém náměstí rozhodli jeho obyvatelé.

Libor Beneš (nez., To pravé Meziříčí)
Pan architekt David Mikulášek mne při včerejší diskuzi přesvědčil o tom, že volba poroty byla správná. Vítězný návrh citlivě a přitom nadčasově řeší centrum našeho města. Dle mého názoru je velká škoda, že i přes přesvědčivou argumentaci pana architekta zastupitelstvo rozhodlo tak, jak rozhodlo. Prostředky vynaložené na architektonickou soutěž přišly vniveč a rekonstrukce náměstí a přilehlých ulic se opět odkládá na neurčito.   

Blanka Přibylová (ODS/To pravé Meziříčí)
1. K diskusi o vítězném návrhu s panem architektem Mikuláškem mohu pouze podotknout, že mě ubezpečila o tom, že odborná porota vybrala návrh, který byl pro naše město nejlepší. Měl nesmírně citlivě řešený prostor celého náměstí, zachovával genius loci a přitom byl velice nadčasový, z mého laického pohledu, umožňoval velkou variabilitu v uspořádání dopravy, počtu parkovacích míst apod. Chci znovu podotknout, že všechny návrhy se zpracovávaly ve formě studie, tedy aby byly v další fázi vývoje upraveny dle legislativních požadavků dopravy, životního prostředí... případně požadavků zastupitelstva, které by měly reflektovat názor obyvatel Velkého Meziříčí. Je mi nesmírně líto, že jsme zahodili šanci tak dobrého architektonického návrhu kvůli osobním sporům a nedorozuměním. Architektonické soutěže se zúčastnilo asi 16 týmů. Vyhrál prostě ten nejlepší a nemám nejmenší důvod o tom pochybovat, Škoda pro nás všechny.
2. Zatím nevím, nejsem odborník na legislativu.

Marie Ripperová (nez., KDU-ČSL)
1. Diskuse mi pomohla ujasnit si některé otázky, nejen v souvislosti s architektonickým návrhem.
2. Rekonstrukce náměstí je rozhodně nutná. Město může jednat s autorem návrhu na 2., resp. 3. místě, může se vrátit k již zpracovanému návrhu arch. Kokeše (pokud se pamatuji, zastupitelstvo ho neodmítlo, jen se o něm v dalším volebním období, nevím, proč, přestalo mluvit), může oslovit jiného architekta, který namaluje, co si kdo vzpomene. Další postup závisí na tom, co zastupitelstvo odhlasuje, tedy na čem se shodne většina.

Petr Vrána (ČSSD)
1. Diskuse mi pomohla ujasnit si mnohé otázky, a to nejen v souvislosti s architektonickým návrhem.
2. Rekonstrukce náměstí je rozhodně nutná. Město může jednat s autorem návrhu na 2., resp. 3. místě (viz podmínky zadání AU soutěže). Další postup závisí na tom, jak bude zastupitelstvo dále jednat, tedy na čem se shodne většina.

Jiřina Jurdová (ODS/To pravé Meziříčí)
1. diskuze s architektem Davidem Mikuláškem a jeho kolegy splnila účel, pro který byla zastupiteli požadována. Byly zodpovězeny a ujasněny všechny otázky, které si zastupitelé připravili.
2. Další příprava rekonstrukce centra města bude probíhat podle postupů, které na svých zasedáních zastupitelstvo schválí.

František Komínek (ODS/To pravé Meziříčí)
1.
Chtěl bych poděkovat panu architektu Mikuláškovi a jeho týmu za účast na diskuzi. Je dobře, že tato diskuze proběhla a že bylo možné si některé body upřesnit a vysvětlit. Takže tuto diskuzi hodnotím kladně.
2. Rekonstrukci náměstí podporuji a mělo by se dále postupovat podle podmínek a zadání architektonické soutěže.

Petr Juda (ODS/To pravé Meziříčí)
1. Diskuse byla nakonec, podle výsledku hlasování, naprosto zbytečná. Ti, co nechtěli, byli o tom přesvědčeni předem a diskutovali jen kvůli svému alibi. Nemyslím, že hlavním problémem byl provoz v Kostelní i Radniční ulici. To bylo několikrát vysvětleno a zdůrazněno, že se to dá vyřešit elegantněji než kamenným květináčem (Kostelní ulice). Důkazem, že bylo rozhodnuto předem, bylo i odmítnutí  následného referenda, aby o tom rozhodli občané. Samozřejmě, že to jaká bude otázka, bylo zase jen záminkou. O otázce by přeci zase mohlo rozhodnout jen a jen zastupitelstvo. Já souhlasím s Dr. Kašem, že jeho svaté právo je vyjádřit svůj vlastní názor a rozhodnout se podle sebe. Na druhou stranu si myslím, že povinností každého zastupitele je být odpovědný. Pochopil bych to, kdyby byla přijata jedna varianta. Takto to nechápu a nepovažuji za odpovědné. Stejně tak jako vytahovat starý projekt Ing. arch. Kokeše a stále s tím argumentovat i přes jasné zdůvodnění, že by se muselo vše přepracovat do dnešních podmínek, je neodpovědné a jen zamlžující pravý záměr.
2. Myslím, že to skončilo a v tomto volebním období nebude zřejmě o úpravě náměstí rozhodnuto. To čeká až nové zastupitele (kéž bych se mýlil).

Stanislav Rosa (KDU-ČSL)
1. Vážím si práce a času, který autor a jeho kolegové jednání zastupitelstva věnovali. Byla snaha si navzájem vysvětlit a pochopit  problémové věci, které návrh obsahuje. Bohužel to zásadní, navržené řešení dopravy v centru města, je dle návrhu nerealizovatelné (vyústění ulice Radnická do kruhové křižovatky) a v ulici Kostelní z hlediska bezpečnosti chodců nevhodné.  Tyto problémy jsou tak závažné, že část zastupitelstva nemohla podpořit návrh na uvolnění 4,3 mil. Kč  na vypracování projektové dokumentace.
2. Porotou byly vybrány další dva vítězné návrhy a je třeba proto jednat s autory těchto návrhů. Seznámit se s jejich řešením a s tím co městu jejich návrh přináší.

Miroslav Jágrik (ČSSD)
Nejprve musím říct, že jsem bezprostředně po zastupitelstvu pocítil zklamání nad rozhodnutím zastupitelů. Vždyť jsme ani vítěznému týmu nedali šanci přizpůsobit se představám většiny zastupitelů a občanů Velkého Meziříčí a navrhnout náměstí na jehož podobě by došlo ke vzájemné shodě. Proto odpovídám po čase, kdy jsem si srovnával myšlenky a pokoušel se přijít na důvod, nebo důvody, proč nebyl vítězný návrh podpořen.
1. Pan architekt Mikulášek trpělivě i se svým týmem přibližoval svoji vizi zastupitelům, vysvětloval nejasnosti a odpovídal na otázky zastupitelů. V této rovině byla diskuse přínosná. Podle výsledku hlasování však zastupitelé, kteří byli již před úterním zastupitelstvem přesvědčeni, že projekt nepodpoří, svůj názor nezměnili ani po odpovědích přítomných hostů.
2. Nejvíce mne ale překvapilo, že se část  zastupitelů zřekla demokratických principů a odmítala referendum o podobě náměstí.

Michaela Salašová (nez./To pravé Meziříčí)
1. Diskuse s Ing. arch. Mikuláškem měla dle mého názoru doladit detaily a odpovědět na všechny otázky zastupitelů, týkajících se následné opravy náměstí. Místo toho se čtyři hodiny nedůstojně tlachalo o ničem, jelikož byla celá situace předem rozhodnutá.
2. Pevně doufám, že rekonstrukce náměstí i tak není definitivně pohřbena. Jsem velmi zvědavá, jak budou probíhat nástedující jednání o rozkvětu našeho města, když si jdou sami zastupitelé po krku nejen v politické, ale i v osobní rovině. Doufám, že vůle lidu bude silnější a naše město bude hezčí a hezčí.

Josef Komínek (ČSSD)

1. Diskuse s autorem vítězného návrhu Ing. arch. Davidem Mikuláškem a s členem hodnotící poroty Ing. et Ing. Jiránkem přispěla nejen k jasným odpovědím na dotazy ze strany některých členů zastupitelstva města a veřejnosti, ale dalšími zajímavými informacemi doplnila i samotný průběh a výsledek celé soutěže

2. Jsem přesvědčen, že by se mělo zastupitelstvo města držet architektonické soutěže, kterou si schválilo.

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.