Občanská iniciativa shromažďuje podpisy pod návrh referenda

DSC03456O výsledku architektonické soutěže by měli rozhodovat obyvatelé města. Na včerejším shromáždění to uvedli členové přípravného výboru, který zahájil podpisovou akci pod návrh místního referenda.

"Pro to, aby zastupitelstvo referendum vyhlásilo, potřebujeme shromáždit podpisy 20 procent obyvatel města, tedy zhruba 2.300 lidí," uvedl zmocněnec přípravného výboru Tomáš Bílek.

Podle něj se lidé v přípravném výboru shromáždili spontánně. "Já a mí přátelé jsme se sešli z naší iniciativy se sekretářem soutěže Petrem Veličkou, abychom se od něj dozvěděli, jaký byl průběh a pravidla soutěže. Poté jsme se setkali se zástupcem opozičních zastupitelů Stanislavem Rosou, abychom znali argumenty proti," popisuje vznik občanské iniciativy Bílek a dodává: "Sledoval jsem všechna jednání zastupitelstva, pouštěl jsem si záznamy po nocích a zejména se mi nelíbí, jak je zpochybňována právě ta odborná stránka soutěže."

Samotný přípravný výbor prý pak dali dohromady včera. Tomáš Bílek je zmocněncem, členy jsou bývalá zastupitelka Ivana Bíbrová, výtvarník Bořivoj Pejchal, šperkař Mirek Štěpánek, bývalá profesorka češtiny na gymnáziu Jiřina Kácalová a sportovec Milan Salaš. "Chceme, aby bylo od počátku jasné, že jde o striktně apolitickou iniciativu, která je otevřená úplně všem," řekla na shromáždění členka výboru Ivana Bíbrová.

Podle zákona o místním referendu zastupitelstvo města do velikosti 20.000 obyvatel musí referendum vyhlásit, pakliže o ně podpisem, vyjádřeným předepsaným způsobem, požádá alespoň 20 % obyvatel. Návrh podává právě přípravný výbor, který zároveň shromažďuje podpisy a může i delegovat své zástupce do volebních komisí.

Včerejší shromáždění svolal starosta Radovan Necid jako besedu se sekretářem architektonické soutěže. Členové výboru v průběhu besedy požádali o možnost s oznámením o zahájení sběru podpisů na konci akce vystoupit.

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.