Souboj dvou rytířů a další fresky lze na zámku spatřit ode dneška

IMG 6361„Úžasné,“ znělo z úst hostů velkomeziříčského zámku, kteří mohli poprvé obdivovat fresky ze druhé poloviny třináctého století a doby mladší. V páteční podvečer proběhlo slavnostní otevření rytířského sálu s unikátní freskovou výzdobou.

„Do rytířského sálu jsem chodil každý den a sledoval činnost restaurátorů. Škrabali ne milimetrové, snad půlmilimetrové kousíčky omítky, trpělivě, hodiny a hodiny,“ popisoval spolumajitel zámku Jan Podstatzky-Lichtenstein dlouhodobou práci, díky níž se znovu vylouply na světlo nástěnné malby v části zámku, která patří k pozůstatkům románského hradu. Ty nejstarší znázorňují souboj černého rytíře a rytíře z Meziříčí, mladší pak ztvárňují třeba příběh svaté Markéty. Jejich zrestaurování se podařilo díky spolupráci města Velké Meziříčí s rodinou Podstatzkých.

„Naší spolupráce si velmi považuji,“ řekl starosta Radovan Necid a dodal: „O meziříčském zámku se tvrdí, že je nejstarší na Moravě. A fresky po svém zrestaurování tuto skutečnost jenom potvrzují. Nečekám, že do Velkého Meziříčí kvůli tomu přijedou desetitisíce turistů, ale rozhodně jich budou tisíce. Předpokládám, že budeme fresky šikovně propagovat a Velké Meziříčí na tom získá.“

Hosté pak zhlédli krátký film z průběhu restaurátorských prací a vyslechli si slova členů týmu, kteří jí byli pohlceni na dlouhé měsíce. „Dva roky jsme pracovali, ale mnoho let předtím se akce připravovala, probíhal průzkum a různá jednání,“ uvedl restaurátor Jan Knorr a za celý tým připojil poděkování rodině Podstatzkých za příležitost k tak výjimečné práci. Účastníkům slavnostní akce se poté naskytla příležitost navštívit prostory zámku, jež nejsou běžně přístupny, a to zámeckou kapli či terasu s výhledem na město.

Ode dneška si může fresky prohlédnout každý. Muzeum rytířský sál s nástěnnými malbami otevírá návštěvníkům od 1. července v souladu se svojí běžnou provozní dobou, která je teď aktuálně od 9 do 17 hodin denně mimo pondělí. Vstupné je 50 Kč pro dospělé, 25 Kč pro děti a 30 Kč pro seniory.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.