Vojenský soubor zahrál M. Crkalovi, který se zasloužil o ČS armádu

IMG 0298Miroslavu Crkalovi a jeho spolubydlícím ve velkomeziříčském domově pro seniory zahrál vojenský umělecký soubor Ondráš. Muzikanti přijeli s moravskou lidovou písní při příležitosti výročí M. Crkala, který před sedmdesáti lety dostal uznání prezidenta republiky za vynikající vojenské činy mimo boj, jimiž se zasloužil o československou armádu.

IMG 0302„Medaili jsem dostal ještě od prezidenta Beneše. Ale komunisti mi ji potom nechtěli dát, někde se roky válela a dostal jsem ji až v osmačtyřicátém,“ zavzpomínal čtyřiadevadesátiletý Miroslav Crkal, který pochází z Uhřínova. Vystoupení Ondráše si užíval a s muzikanty si pobrukoval. „Chtěl bych si od nich nechat zahrát Pětatřicátníky,“ řekl a na námitku, že na to folklórní soubor asi nebude mít noty, dodal: „Tak jinou – My jsme Valaši.“

Soubor Ondráš přijel na pozvání pracovníků domova pro seniory, kteří se o zásluhách Miroslava Crkala dozvěděli víceméně náhodou. „Věděli jsme z jeho vyprávění, že byl činný v odboji, ale že dostal i uznání, to ne. Až to jednou vyprávěl naší pracovnici. Rozhodli jsme se tedy vystoupení Ondráše, které jsme už nějakou dobu plánovali, spojit s oslavou tohoto výročí. A i sami muzikanti to uvítali,“ sdělil ředitel Domova pro seniory Velké Meziříčí Vítězslav Schrek.

Martina Strnadová

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.