ÚOHS vydal první rozhodnutí. Zakázal městu podepsat smlouvu

rozhodnuti UOHSAntimonopolní úřad, na který se obrátil architekt David Mikulášek, vydal první rozhodnutí. Zakázal městu uzavřít smlouvu na úpravu centra Velkého Meziříčí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dostal před Vánoci podnět k přezkoumání postupu města při odmítnutí architekta Davida Mikuláška, vítěze architektonické soutěže na úpravu centra Velkého Meziříčí. Zastupitelé rozhodli o podpisu smlouvy s druhým v pořadí, architektem Miroslavem Cikánem. Architekt Mikulášek podal námitku proti postupu zadavatele na město Velké Meziříčí, které se s námitkou dle názoru architekta nevypořádalo. Antimonopolní úřad dne 22. února 2018 vydal rozhodnutí, které dosud není pravomocné a město proti němu může podat rozklad. V něm potvrdil, že zadavatel, tedy město Velké Meziříčí, nedodržel postup dle zákona o zadávání veřejných zakázek, když odmítl námitky stěžovatele architekta Mikuláška. Uložil městu zákaz uzavřít smlouvu v zadávacím řízení na veřejnou zakázku Projektová dokumentace na rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí. Současně uložil městu uhradit náklady spojené s řízením ve výši 30.000 korun.

„K těmto informacím se ze strany města Velké Meziříčí v současné chvíli není možno blíže vyjadřovat, a to z důvodu, že se jedná o případ neukončeného zadávacího řízení veřejné zakázky a předmětné rozhodnutí ÚOHS stále není pravomocné. Město Velké Meziříčí  proto nemůže publikovat jakékoliv informace, neboť  by to bylo v rozporu se zákonem 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek. Po pravomocném ukončení celé věci budou všechny informace zveřejněny obvyklým způsobem,“ uvedl starosta Josef Komínek (ČSSD). „Rozhodnutí ÚOHS mne nepřekvapilo, očekával jsem je,“ doplnil místostarosta Vilém Lavický.

 „Způsob, jakým vedení města nesděluje občanům informace o výsledku řízení je podle nás nepřijatelný,“ říká za občanskou iniciativu Za Náměstí VM Tomáš Bílek.

Naopak zastupitel Stanislav Rosa (KDU-ČSL) se domnívá, že postup radnice je správný. „Město se s rozhodnutím ÚOHS může ztotožnit nebo proti tomuto rozhodnutí může podat rozklad, který bude dále posuzován a o kterém bude rozhodnuto. Teprve pak může rozhodnutí nabýt právní moci. Do té doby není rozhodnutí pravomocné, nelze je zveřejňovat ani s ním veřejně pracovat. V této době se pohybujeme pouze v rovině spekulací, domněnek a různých názorů,“ uvedl Rosa a dodal: „Z tohoto důvodu bych doporučoval vyčkat konečného pravomocného rozhodnutí a nepouštět se předčasně do hodnocení, komentářů a spekulací. Ta doba může být ještě dlouhá.“

Opozičního zastupitele Libora Beneše (To pravé Meziříčí) rozhodnutí ÚOHS také nepřekvapilo: „Třináctka zastupitelů bezdůvodně odmítla vítěze architektonické soutěže, kterého jednomyslně vybrala odborná porota v čele s architektem Davidem Vávrou a nahradila jej projektem autora, který skončil až na druhém místě. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je tedy logické.“

Toto tvrzení však Stanislav Rosa odmítl: „Rozhodnutí ÚOHS nepotvrzuje správnost postupu žádné rady – ani minulé ani současné. Konstatuje pouze, že město nepostupovalo správně, když odmítlo námitky Ing. arch. Mikuláška a spol. z důvodu opožděného podání.“

Podle zastupitele Jiřího Michlíčka (To pravé Meziříčí) antimonopolní úřad svým rozhodnutím potvrdil, že architektonická soutěž byla vedená řádně: „Třináctka zastupitelů nejdříve bezdůvodně odmítla vítěze soutěže. Poté odmítla přání lidí vypsat referendum – jeho konání jim musel nařídit až soud. Vzápětí odmítla uznat jednoznačné výsledky referenda, když pro Mikuláškův návrh bylo bezmála 65 % hlasujících. A to vše jen proto, aby se nějak vymezili proti práci tehdejší rady, nikoliv proto, že by v transparentním procesu soutěže bylo cokoliv špatně.“

V celé věci je teď s největší pravděpodobností na tahu vedení města. „Rozhodnutí ÚHOS ze dne 22. 2. 2018 žádný postup rady ani tzv. třináctky zastupitelů nehodnotilo. Ani kladně, ani záporně. Avšak hodnotí kromě jiného dopis ze dne 30. 6. 2017, podepsaný tehdejším starostou R. Necidem (TPM, ODS). Navíc rozhodnutí není pravomocné, zadavatel (tj. město, nikoli rada či zastupitelstvo) může podat do 15 dnů od doručení rozklad k předsedovi ÚOHS,“ uzavřel místostarosta Lavický.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.