Zájem o filozofii zůstává ve městě velký

eff uvodLetošní ročník Evropského festivalu filozofie potvrdil stabilní, výbornou úroveň akce. Velkomeziříčsku to po ukončení festivalu řekla místostarostka Jiřina Jurdová, která festivalové akce už léta pravidelně navštěvuje.

"Témata byla vybrána skvěle a ročník byl opět vynikající," doplnila Jiřina Jurdová. Letošní již dvanáctý ročník byl v rámci připomínky 100. výročí založení Československa věnován obecnému tématu Dějiny a budoucnost. Během osmi festivalových odpolední a večerů vystoupilo 24 přednášejících. Ti se věnovali nejen například vzniku Československa, osobnostem první republiky, soužití národů v nově vzniklém státě, ale i problematice občanského aktivismu či budoucnosti státu a technologií.

"Ohlasy od návštěvníků mám velmi příznivé. Nevyskytl se žádný organizační problém a lidé odcházeli spokojeni," řekl ředitel festivalu Milan Dufek s tím, že celková návštěvnost letos dosáhla bezmála 4.000 lidí. "Z toho 1690 lidí navštívilo přednášky a 2290 festivalových návštěvníků pak doprovodné akce," spočítal Milan Dufek.  

Festival filozofie s sebou vždy nese i množství doprovodných akcí kulturního programu. Letos na vyprodaném koncertu vystoupili sourozenci Ulrychovi, Horácké divadlo Jihlava přivezlo dvě představení (jedno z nich muselo být kvůli bouřce zrušeno), další divadla nabídnul místní populární spolek Ikaros a divadelní spolek filozofické fakulty. Proběhla také velkomeziříčská premiéra filmů Kontra a Cornelia místního autora Radima Svobody a už tradiční doprovodná výtvarná výstava na zámku. Partnerský festival Concentus Moraviae přivezl do Velkého Meziříčí přednášku Miloše Štědroně a Milana Uhde a koncert hudebních komiků Malá noční hudební můra.

Celkem tedy mohli lidé v rámci letošního festivalu filozofie navštívit 33 akcí.

Evropský festival filozofie ve Velkém Meziříčí je největší akcí svého druhu v České republice. Svoji historii začal psát už v roce 2007 jako mezinárodní projekt. O rok později se jeho pořádání ujal velkomeziříčský Jupiter club s odbornými garanty: Filosofickým ústavem Akademie věd České republiky Praha a Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity Brno.

Programový výbor festivalu stanovuje na každý ročník ústřední téma festivalu, které zpravidla nějak reflektuje aktuální dění ve společnosti.

-kid-

_____________________________

Poděkování
Děkuji všem, kteří stojí za přípravou či vlastním průběhem festivalu. Festival nelze pořádat bez patřičné podpory. Hlavním finančním garantem EFF je dlouhodobě Město Velké Meziříčí. Organizačně celou akci zajišťuje kulturně společenská organizace města, JUPITER club. Odbornými garanty festivalu jsou Filosofický ústav AV ČR a Filozofická fakulta MU v Brně. Vážím si podpory Kraje Vysočina i Akademie věd ČR. V odborné přípravě festivalu odvádí skvělou práci programový výbor. Velký dík za zajištění bezchybného průběhu festivalu patří kolegům a kolegyním z JUPITER clubu, pracovníkům Muzea Velké Meziříčí, rodině Podstatzkých, Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí, DS Březejc a především všem návštěvníkům festivalu.
Mgr. Milan Dufek

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.