Židovská synagoga ve Velkém Meziříčí

JM nova_synagogaV současné době se rozvířila bohatá diskuze o budoucnosti židovské synagogy na ulici Novosady. Zastupitelský klub za ČSSD vítá iniciativu řešit problematiku této stavby, která je významnou památkou.

Úvodem bychom chtěli říci, že za stávající využití a technický stav je plně zodpovědný vlastník, nikoliv město. V minulosti již byla vedena jednání o řešení nevyhovujícího stavu stavby a jejího okolí a také o jejím dalším využití.

V současné době tedy město nemá oficiální nabídku a to ani na jiný způsob využití synagogy. Dále městu nejsou známy případné celoroční náklady na provoz ani nutné investice na opravu objektu. V této chvíli očekáváme vyjádření ostatních koaličních partnerů, zda přehodnotí priority koaliční dohody z důvodu řešení problematiky synagogy.

K zodpovědnému rozhodnutí jak postupovat dál je také potřeba vědět náklady na případnou rekonstrukci, je nutné prověřit stavebně technický stav formou průzkumu, musí panovat shoda na dalším využití, je třeba najít finanční prostředky apod. Je však dobré si uvědomit, že město v nedávné době rekonstruovalo budovu Jupiter klubu a byla to nemalá částka.

Bude-li panovat společenská shoda, jsme otevření jednat a to jak s představiteli židovské obce, investory, mecenáši a v neposlední řadě napříč politickým spektrem se všemi zastupiteli. Jsme připraveni zaujmout postoj k obchodní nabídce, případně změně využití objektu, pokud město podobnou nabídku obdrží. V neposlední řadě jsme připraveni jmenovat zastupitele k jednání na základě pověření a zadání zastupitelstva.

Stanovisko zastupitelského klubu ČSSD

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.