Studenti absolvovali výměnný pobyt v Polsku

Účastníci výměny_spolu_s_učiteliVe dnech 10. - 17. června 2019 se někteří studenti ze tříd 6.A a 2.C zúčastnili výměnného pobytu s lyceem v polském městě Tomaszów Mazowiecki.

První den jsme víceméně strávili na cestě a v odpoledních hodinách dorazili do školy ke svým partnerům. Tam jsme dostali pozdní oběd (nebo brzkou večeři) ve školní jídelně a každý se šel ubytovat do své hostitelské rodiny. Později toho večera se ještě konala poměrně honosná druhá večeře v tomaszówské restauraci.

Druhý den jsme se vydali do nedaleké Lodže, kde jsme navštívili muzeum vědy a techniky. Na části prohlídky jsme si mohli například vyzkoušet, jaké je to chodit na Měsíci či jak musejí kosmonauti cvičit, aby jim úplně neochablo svalstvo. Poté jsme šli do obrovského nákupního centra Manufaktura, kde jsme měli dvouhodinový rozchod. Následoval odjezd a večeře v rodinách.

Středeční dopoledne jsme strávili ve škole, kde jsme měli anglickou a německou hodinu o Evropské unii, poté hodinu tělocviku, kde jsme si vyzkoušeli zumbu a poté hráli basketbal. Oběd byl ve školní jídelně, a protože venku bylo velmi teplé počasí, odpoledne nám byl ponechán volný program, v němž jsme se vydali na písečnou pláž k řece - někteří hráli volejbal, jiní si povídali. Pak následovala večeře v rodinách.
Ve čtvrtek jsme si museli trochu přivstat a v 5:30 jsme již odjížděli do čtyři hodiny vzdálené Toruně. Navštívili jsme muzeum perníku, kde nám energický průvodce popisoval, jak se perník vyrábí, a také jsme si to mohli vyzkoušet sami. Každý se svým perníčkem jsme poté vyrazili na tour městem a měli rozchod na oběd. Během něj se spustil hustý déšť, takže cesta zpět k autobusu se proměnila spíše v běh o nezmoknutí. Večeře v rodinách už je jistotou.

V pátek dopoledne jsme projeli zajímavá místa v okolí Tomaszówa – Spala, Inowlodz, ledová aréna. Poté následovala rozlučková hodina v němčině, pár hodin volného času a Noc s knihami, kdy jsme se dívali na německý film. Poté jsme se přesunuli k jedné z účastnic výměny na večerní posezení s grilováním.

Sobotní program byl ponechán na každé rodině. Někteří se vydali například do Varšavy, jiní zvolili klidnější variantu nakupování a posezení s ostatními členy výměny.

V neděli jsme se ráno rozloučili a vyrazili zpět do Čech. Na naše partnery se můžeme znovu těšit v říjnu příštího školního roku, kdy budeme jejich hostiteli my.

Teodora Kazdová, 6.A

Celý projekt vznikl za přispění města Velké Meziříčí.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.