Přípravy festivalu Jeden svět jsou v plném proudu!

Jeden světFestival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos zaměří na velmi aktuální téma. Cesty svobody.

Třebíč hostí tento festival už jedenáctým rokem. Akce se letos uskuteční v termínu od 25. do 28. března v třebíčské knihovně. Jeden svět je největším festivalem zaměřujícím se na lidská práva na světě. Pořadatelem festivalu je už 23 let humanitární organizace Člověk v tísni, v Třebíči je jeho organizátorem spolek Dobrý vědět spolu s aktivními dobrovolníky.

Od roku 2020 svět sužuje pandemie onemocnění covid-19. To však není ani zdaleka jediný problém dnešního světa, ačkoli se to tak pohledem Středoevropana může jevit. „Bezprostředně hrozí konflikt na Ukrajině, stupňuje se tlak na ruskou opozici. Tálibán opět pevně vládne a najednou nám Afghánistán nepřipadá natolik vzdálený, aby se nás to netýkalo," podotýká organizátorka Lucie Ošmerová.

Sílící vlna potlačování lidských práv nyní už i v zemích středovýchodní a východní Evropy je tématem stále palčivějším. Stačí se podívat na Maďarsko, Polsko nebo diktátorský režim v Bělorusku.

„Svět je v pohybu. A právě blízkost území, kde jsou lidská práva porušována, je pro letošní ročník festivalu tématem. Zrcadlí se v něm myšlenka, že svoboda každého jednotlivce je zásadní hodnota a snaha jí dosáhnout je i ve 21. století běh na dlouhou trať," komentuje hlavní téma Cesty svobody koordinátorka festivalu Petra Kopečková.

Aktuální informace o festivalu a další zajímavosti o lidských právech naleznete na webu, facebookové stránce či instagramovém profilu Jednoho světa Třebíč.

Petra Kopečková, hlavní koordinátorka
Kontaktní údaje: 608 815 242, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Lucie Ošmerová, mediální koordinátorka
Kontaktní údaje: 773 280 998, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Artur Staněk

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.