Pomník na Karlově nechá město zrestaurovat

pomníkPamátník obětem velkomeziříčské tragédie 7. května 1945, který už téměř šedesát pět let stojí na hřbitově na Karlově, se letos dočká obnovy. V rozpočtu města je na tuto akci vyčleněno 90 tisíc korun.


Pomník byl odhalen 7. května 1960 u společného hrobu obětí velkomeziříčské tragédie a obětí bombardování. Sousoší na památníku je dílem sochařky Ireny Sedlecké. Ta se narodil 7. září 1928 v Plzni. V padesátých a šedesátých letech se podílela například na výzdobě průčelí Leninova muzea v Praze a je též autorkou, dnes již odstraněného, pomníku Julia Fučíka v Plzni.

V roce 1967 odešla s rodinou do Velké Británie. Usadila s v Londýně a stala se členkou Královské britské sochařské společnosti. Mimo jiné je autorkou světoznámé třímetrové sochy Freddieho Mercuryho ve švýcarském Montreux. Je i autorkou řady bust, například herce Laurence Oliviera, fotbalisty Bobbyho Charltona či vynálezce Franka Whittla. Zemřela 4. srpna 2020 v Londýně.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.