Podcast skončil nezvykle minutou ticha

IMG 4114Nová synagoga již podruhé přivítala populární podcast Přepište dějiny. Michal Stehlík a Martin Groman v ní 7. května hovořili o událostech posledních dnů druhé světové války ve Velkém Meziříčí.

Velkomeziříčskou tragédii pohledem odborníků – historika a publicisty – naplánovalo pořádající muzeum téměř na den přesně, kdy se před devětasedmdesáti lety dramatické události v našem městě rozběhly.

Po úvodních slovech ředitelky muzea Ireny Tronečkové a starosty města Alexandrose Kaminarase začali Michal Stehlík s Martinem Gromanem popisovat, jak se v několika desítkách hodin pro obyvatele Velkého Meziříčí změnil konec války z radostné události na tragédii. „Šlo o dvě tragédie, které se spojily do jedné příšerné,“ podotkl Michal Stehlík. Zazněly citace z tehdejšího tisku, dokumentů, autentických výpovědí přímých účastníků. Autoři podcastu se pokusili naznačit vnímání lidí i jak se do celé události promítla ideologie a jak to fungovalo dál ve veřejném prostoru. Popsali role jednotlivých postav a nabídli vysvětlení jejich jednání ze širšího pohledu.

Po skončení poutavého povídání pak Michal Stehlík opětovně zdůraznil, jak fascinujícím místem zdejší synagoga je. „Máte tu neuvěřitelný program. A my se sem rádi znovu vrátíme s nějakým dalším tématem, neboť Velké Meziříčí má bohaté dějiny, a ne vždy jednoduché,“ uzavřel Michal Stehlík, který závěrem vyzval přítomné k minutě ticha za oběti.

Martina Strnadová

Podcast bude dostupný na webu Přepište dějiny.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.