Nové náměstí může stát asi šedesát pět milionů

namesti s vezi 013Rekonstrukce náměstí by městskou kasu měla přijít asi na šedesát pět milionů korun, které je možné najít v běžném rozpočtu. Řekl to starosta Radovan Necid s tím, že z této částky tvoří padesát milionů samotná podoba náměstí, tedy povrchy, mobiliář a podobně, do pěti milionů by mohly stát projekty a deset milionů je příspěvek města na opravy inženýrských sítí.

"Dosluhující vodovod a kanalizace, které jsou opravdu ve špatném stavu, jsou také hlavním důvodem, proč se do oprav náměstí pouštíme," vysvětlil starosta Necid. Podle něj lze peníze na nové náměstí vyčlenit v rozpočtu města během tří let. "Minimálně jeden rok nám může trvat projektování, které je v běžných možnostech našeho rozpočtu. Částka, kterou obvykle ročně dáváme na opravy povrchů ulic a chodníky, pak zhruba odpovídá polovině toho, co může stát náměstí a přilehlé ulice. Proto je možné při troše rozpočtové kázně náměstí během dvou či tří let upravit. Jsem optimista, protože zastupitelstvo už několikrát dokázalo, že rozpočtovou kázeň umí udržet. Stávající zastupitelstvo prostě nemá ve zvyku rozhazovat peníze za zbytečnosti," spočítal starosta a dodal: "Padesát milionů je částka, kterou budou limitováni účastníci soutěže."

Architektonická soutěž na budoucí podobu náměstí umožní městu vybírat z celé řady návrhů, přičemž je posuzuje odborná porota. Ve Velkém Meziříčí porotu vede architekt a herec David Vávra a zasedají v ní mimo jiné architekti Vladimír Sitta, Ladislav Kuba a Tomáš Jiránek.
Zadáním soutěže se už zabývala městská rada a porota soutěže, 5. dubna je projedná zastupitelstvo. Krátce poté se pak soutěž oficiálně rozběhne.

-tz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.