Novou podobu centra navrhlo 16 architektonických ateliérů

namestiDo velkomeziříčské architektonické soutěže na novou podobu centra města své návrhy přihlásilo 16 architektonických ateliérů a studií. Uvedl to sekretář soutěže Petr Velička.

 

„Porota bude mít z čeho vybírat a lidé ve Velkém Meziříčí se určitě dočkají kvalitního návrhu," komentoval počet účastníků Velička. Anonymní návrhy nyní projdou přezkoušením, zda splňují formální kritéria soutěže a 7. července se nad nimi sejde porota soutěže.

Ta návrhy vyhodnotí a stanoví tři vítězné v pořadí a případné další odměny.

Poté poběží patnáctidenní lhůta pro případná odvolání. „V září budou všechny návrhy představeny veřejnosti na velké výstavě a proběhnou také besedy a veřejné diskuse s autory," slíbil Petr Velička.

Urbanisticko-architektonická soutěž na novou podobu centra města běží od 7. dubna, kdy ji vyhlásilo zastupitelstvo města. Předsedou její poroty je David Vávra, spolu s ním v porotě zasedají architekti Vladimír Sitta, Ladislav Kuba a Tomáš Jiránek. Město v porotě reprezentují Olga Čermáková, Josef Komínek a Radovan Necid. Jako náhradníci jsou v porotě David Babák, Miroslav Jágrik, Antonín Kozina, Karel Lancman, Jiří Michlíček, Marie Ripperová, Stanislav Rosa, Petr Smítal, Eva Uchytilová a Vincenc Záviška. Náhradníci se přitom účastní zasedání poroty, diskutují a hodnotí, ale nehlasují – vyjma situace, kdy by zastupovali nepřítomného člena poroty.

Zadání soutěže ukládá architektům, aby se zabývali nejen podobou veřejných prostranství, ale i dopravní obslužností, místem pro společenské akce a trhy, parkováním, odpočinkovými plochami a podobně. „Osobně považuji za skvělé, že my, Meziříčáci, máme možnost dozvědět se, jak budoucí podobu nejdůležitějších částí našeho města vidí významní odborníci – ať už soutěžící, nebo architektonické kapacity v porotě," uzavřel starosta Radovan Necid.

-red-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.