Mělce položené potrubí výrazně zdrží opravu ulice

IMG 7904Oprava ulice Nad Tratí narazila na vážnou překážku, která ji velmi zdrží. Plynové potrubí a přípojky pod silnicí z roku 1996 jsou totiž tak nízko pod povrchem, že je nutné i kvůli bezpečnosti obyvatel ulice přeložit - jednoduše řečeno zakopat hlouběji.

"Na problém s plynem a přípojkami jsme narazili po odkrytí povrchu staré silnice. Ukázalo se, že před dvaceti lety byly uloženy v podstatě těsně pod asfalt. Je malým zázrakem, že se zde dodnes nestala nějaká nehoda," říká starosta Radovan Necid. Projektant se pokusil změnit projekt tak, aby silnice nad přípojkami byla mírně vyšší a dostala tak jednostranný sklon. Ještě do posledního červencového týdne to vypadalo jako dobré řešení, které by dokončení stavby zdrželo z původně plánovaného srpna pouze do září. Tato naděje se ale ukázala být marná. "Při opětném posouzení se ukázalo, že tento postup není možný a potrubí a přípojky je nutné položit hlouběji. To ale znamená nový projekt  a výběrové řízení, dodržení potřebných zákonných lhůt a tedy velké zdržení. Lidé v ulici Nad Tratí už touto opravou trpí dost dlouho a tohle je další rána. Navíc to bude znamenat dost peněz nad rámec původního rozpočtu," podotýká starosta Necid a dodává: "Teď po dvaceti letech už je zřejmě zbytečné hledat viníka za ten šlendrián. Velkou část zodpovědnosti za současné zdržení přijal projektant celé komunikace."

Radnice ihned zahájila jednání s RWE GasNet s.r.o., které plynové přípojky patří. Podařilo se alespoň domluvit co nejrychlejší postup. "V rámci urychlení přeložky našeho plynárenského zařízení (PZ) s nedostatečným krytím na ulici  Nad Tratí použijeme nestandardních postupů a okamžitě přistoupíme ke zpracování technickoekonomického zadání a objednání stavby na rekonstrukci tohoto PZ formou výškové přeložky ve stávající trase. Finanční spoluúčast města na této rekonstrukci sjednáme ve smlouvě o spolupráci při rekonstrukci PZ, kterou připravíme po projednání výše spoluúčasti města. O termínu realizace, firmě zhotovitele a jménu technika realizace stavby vás budu informovat co možná nejdříve," slíbil starostovi písemně Boris Vyskočil z RWE.

Radnice se snaží vše urychlit tak, aby bylo možné ulici opravit alespoň do zimy. "Ačkoliv objektivně nemá město na této situaci vinu, velmi upřímně se všem lidem v ulici Nad Tratí omlouvám a slibuji, že náprava bude pro pracovníky radnice prioritou číslo jedna," uzavřel starosta Radovan Necid.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.