Výstava návrhů architektonické soutěže začíná 3. listopadu

namesti webZveřejnění výsledků architektonické soutěže o novou podobu centra města už nic nestojí v cestě. Odvolání ke stavovskému soudu se nakonec nekonalo a všechny návrhy uvidí lidé na začátku listopadu.

Jeden účastník, kterého porota nehodnotila kvůli nekompletní dokumentaci, avizoval sice dovolání ke stavovskému soudu České komory architektů, v termínu však nesložil nutnou kauci a soud se tedy dovoláním zabývat nebude.

„Zveřejnění návrhů už nic nebrání. Lidé se na ně mohou přijít podívat na výstavu, která začíná malou vernisáží 3. listopadu v 16.00 v koncertním sále Jupiter clubu. Výstava pak bude pro veřejnost otevřena až do 25. listopadu,“ uvedl starosta Radovan Necid a dodal: „Pro všechny, kdo budou chtít návrhy studovat v pohodlí domova, připravujeme ještě sborník soutěže, který bude v prodeji za přiměřenou cenu nejen na výstavě, ale i v městském informačním centru a na programovém oddělení Jupiter clubu. Publikace bude mít i elektronickou podobu na webu města.“

Podle starosty bude zveřejněna kompletní soutěž. Tedy nejen všechny návrhy, včetně neodměněných a nehodnoceného, ale i celý protokol ze zasedání poroty, který je dnes už k vidění na městském webu. „Naším cílem je, aby soutěž byla absolutně průhledná. Změna tváře našeho centra je totiž natolik razantní zásah do života města, že je třeba, aby o něm věděl každý co nejvíce,“ vysvětlil starosta.

Architektonicko-urbanistickou soutěž Náměstí a přilehlé ulice ve Velkém Meziříčí vyhlásilo zastupitelstvo 7. dubna. Přihlásilo se do ní 16 architektonických ateliérů. Z nich porota vybrala tři vítěze v pořadí a ocenila (včetně finanční odměny) dalších šest návrhů. Vítězný návrh na rekonstrukci centra Velkého Meziříčí podali Ing. arch. David Mikulášek, Bc. Linda Boušková a Bc. Filip Musálek. Druhé místo v soutěži obsadil MCA Atelier s.r.o. (doc. Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Radek Novotný) a třetí místo autoři Ing. arch. Lucie Kadrmanová Chytilová, Ing. arch. Tomáš Kopecký, Ing. arch. Richard Ott a Ing. arch. Anita Prokešová. Hodnocení poroty probíhalo v režimu přísné anonymity. Nikdo z porotců nevěděl, kdo je autorem hodnocených návrhů, aby případné věhlasné jméno názor poroty neovlivnilo. Samy návrhy byly podle podmínek soutěže už předloženy tak, aby se z jejich popisu a zpracování nedali autoři identifikovat.

-kid-

___________________
VÝSLEDKY SOUTĚŽE

1. cena | 150 tis. Kč
Ing. arch. David Mikulášek, Bc. Linda Boušková, Bc. Filip Musálek

2. cena | 120 tis. Kč
MCA Atelier s.r.o., doc. Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Radek Novotný

3. cena | 100 tis. Kč
Ing. arch. Lucie Kadrmanová Chytilová, Ing. arch. Tomáš Kopecký, Ing. arch. Richard Ott, Ing. arch. Anita Prokešová

Odměny:
20 tis. Kč
Ing. arch. Josef Hlavatý, Ing. arch. Lenka Hlavatá

20 tis. Kč
Ing. arch. Alexandr Kotačka, Ing. arch. Eva Pyková

10 tis. Kč
Ing. arch. Iva Křikavová

10 tis. Kč
Ing. arch. David Balajka, Ing. arch. Vojtěch Kratochvíl, Ing. arch. Marek Macejko

10 tis. Kč
Ing. Michal Říha, Ing. arch. Martin Špičák, Ing. arch. Kateřina Frejlachová

10 tis. Kč
A PLUS a.s., Ing. arch. Petr Uhlíř, Ing. arch. Jaromír Sedlák, Bc. Dagmar Žáková, Bc. Václav Prchal

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.