Zastupitelé referendum o úpravě náměstí neschválili

IMG 9146Velkomeziříčští zastupitelé místní referendum o úpravě centra města neschválili. Občanská iniciativa Za Náměstí VM, která návrh na jeho konání podala, se obrátí na soud.

Zhruba hodinu a půl dnes zastupitelé města diskutovali o bodu vyhlášení místního referenda. Návrh na jeho konání ve věci architektonicko-urbanistické soutěže na úpravu Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí podala občanská iniciativa Za Náměstí VM poté, co pro jeho podporu posbírala 1 888 platných podpisů oprávněných osob, což je více než potřebných dvacet procent voličů ve Velkém Meziříčí. "Chtěl bych vás požádat, abyste nebojovali proti lidem a umožnili demokratický způsob rozhodování, tedy místní referendum. Téměř dva tisíce lidí je chce. Žádám vás, abyste byli natolik pokorní a shovívaví a umožnili jim v referendu rozhodnout," řekl zastupitelům zmocněnec přípravného výboru občanské iniciativy Tomáš Bílek.

Část zastupitelů návrh občanské iniciativy podpořila. Další jej zpochybnili z hlediska možného porušení zákona. Pro vyhlášení referenda hlasovalo deset zastupitelů (R. Necid, D. Babák, L. Beneš, M. Jágrik, P. Juda, J. Komínek, J. Michlíček, B. Přibylová, M. Salašová, V. Záviška), proti jeden (V. Lavický) a jedenáct se zdrželo (P. Blažek, S. Rosa, P. Kamanová, J. Kaše, F. Komínek, S. Kratochvíl, K. Lancman, S. Pokorný, V. Ráček, M. Ripperová, P. Vrána). Ke schválení bylo potřeba dvanáct hlasů.

"Počítali jsme i s touto možností, že zastupitelé referendum neschválí. Obrátíme se na soud. Ten by měl o otázce konání místního referenda rozhodnout do třiceti dnů," sdělil po hlasování zmocněnec přípravného výboru občanské iniciativy Za Náměstí VM Tomáš Bílek.

Martina Strnadová

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.