Za modely Miloslava Fiedlera se musíte vydat do podzemí

DSC 9372V únorovém Velkomeziříčsku jsme otiskli dvě milé vzpomínky na oblíbeného gymnazijního učitele a významnou osobu místního kulturního života, pana Miloslava Fiedlera. Jednou z oblastí jeho pestrého spektra zájmů a činností bylo i modelářství. Jak nás upozornil jeden náš čtenář, část jeho sbírky modelů lze dosud spatřit. Stačí si udělat výlet do jeskyně Výpustek v Moravském krasu. Tamní expozice obsahuje unikátní sbírku vojenských letadel od první světové války po dnešek v měřítku 1:72.

Na první pohled nelogické umístění takovéto výstavy do jeskynních prostor vysvětluje pohnutá část mládí pozdějšího velkomeziříčského kantora. Jeskyni Výpustek nejdříve první republika přizpůsobila jako muniční sklad a po okupaci hitlerovským Německem v roce 1944 ji okupanti přebudovali na podzemní tovární halu na součástky leteckých motorů.

DSC 9305Jedním z totálně nasazených mladých mužů byl i náš Miloslav Fiedler. Pracovní i ubytovací podmínky byly velice kruté. V zimním období si dělníci, mezi které M. Fiedler patřil, vyráběli louče, kterými si svítili na cestu do práce temným lesem. Na svoje působení vzpomínal s humorem, který ho neopouštěl ani v těchto velmi ponurých časech: „Při nočním pochodování potom Němci kluky honili, ale stačilo faguli píchnout do sněhu a už bylo slyšet jen dunění germánských lebek narážejících do stromů, případně pády ze svahů a děsné klení," dočteme se v jeho sepsaných vzpomínkách z archivu Roberta Dvořáčka, vedoucího správy jeskyně Výpustek.

Jeskyně Výpustek zaujme nejen nadšence leteckých modelů. Patří totiž mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Otevřena je i v zimě. Každý den kromě pondělí s prohlídkami v 10, 12 a ve 14 hodin. Klasická trasa nabízí prohlídku vojenského krytu a jeskynních sálů, zatímco Zážitková trasa umožní návštěvníkům nahlédnout do jeskynního prostoru za vojenským krytem při plazení s čelovkou a přilbou.
Rezervace zážitkové trasy a elektronické vstupenky si můžete objednat na www.caves.cz, kde také naleznete všechny podrobnosti a aktuality.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.