Svoboda: Největší hrozbou lidské civilizace je lidstvo samotné

P1230782Evropský festival filozofie se na své pondělní přednášce 14. září zaměřil na téma vesmír. Je vesmír zdroj poznatků, nebo existenční hrozba? Na otázku odpovídal Jiří Svoboda z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a Ondřej Santolík z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Moderátorem přednášek i následné diskuze se stal Josef Krob, profesor katedry filosofie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, která je odborným garantem festivalu. V úvodním slově specifikoval ředitel festivalu Milan Dufek průběh přednášky, která se vůbec poprvé odehrála formou videokonference.

První online přednáška se zaměřila na Hrozby pro život na Zemi a začala stručným vhledem do historie. „Současnou největší hrozbou je Planetka 99942 Apophis, která Zemi mine o pouhých 30 000 kilometrů, a to 13. dubna 2029," uvedl Svoboda a doplnil, že nebezpečí tkví právě ve vzdálenosti, kde už se nacházejí družice. Posluchači se dozvěděli o možnostech hrozeb pro naši planetu i o jejich pravděpodobnosti. Například sluneční erupce se vyskytují jednou za 100 až 400 let, ale za následek mají výpadek elektrické sítě. Poslední taková událost nastala v noci z 1. na 2. září 1859, kdy erupce na Slunci zapříčinily vyřazení telegrafů. „Největší hrozbou lidské civilizace je lidstvo samotné," uzavřel přednášku Svoboda.

Profesor Santolík nejprve divákům pustil záhadný zvuk a nechal je hádat, co slyšeli. Tipy to byly vskutku zajímavé, kosmická bouře či zvuk vyšetření sonografem. „Jsou to rádiové vlny z bleskového výboje, které se odrážejí od ionosféry," nenechal Santolík diváky dlouho v napětí a tím odstartoval přednášku zaměřenou na kosmické počasí a planetární ochranu.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.