Seriál ze zámku: Sbírky se zimní a vánoční tematikou

pohledRok se dostal do svého závěru a my se právě nacházíme v období adventu, se kterým je spjata řada tradičních úkonů, jako je pečení cukroví, rozesílání vánočních pohledů či výroba a stavění betlémů. Ačkoli se v našem depozitáři nenacházejí žádné historické vánoční ozdoby, přesto mají naše sbírky k tomuto období a tématu Vánoc co říci.

877V zimním čase bylo třeba vyměnit oblečení za teplejší kusy, a tak je ve sbírkách zařazen například brokátový kožíšek z roku 1794, který pochází z oblasti Nového Města na Moravě. Dle zápisu v přírůstkové knize jej velkomeziříčský Dámský odbor Národní jednoty pro jihozápadní Moravu získal v roce 1893, patří tedy k základním kamenům našich sbírkových fondů.

Když se řekne vánoční pečivo, většinou si vybavíme štědrovečerní vánočku. Dříve se splétaly pouze ručně, později byly vyráběny speciální formy, díky kterým bylo možné upéct štědrovni, jak se tomuto pečivu také říkalo, bez složitého pletení. Ve sbírkách máme těchto forem na vánočku hned několik. Dalším pro nás neodmyslitelným vánočním pokrmem je ryba, která ale byla v minulosti často zastoupena symbolicky pečivem právě v tomto tvaru. Jedna z forem ve tvaru ryby pochází dokonce z místní hrnčířské dílny rodiny Plachetských.

Tradice zasílání vánočních pohledů se v současné době bohužel pomalu vytrácí, stále se ale najdou tací, kteří si i v dnešní době vyšetří čas a vzájemně si popřejí krásné a šťastné svátky prostřednictvím těchto papírových kartiček. Díky sbírce pohlednic se můžeme ponořit do historie a podívat se, jak zimní město vypadalo v první polovině minulého století. Díky několika žánrovým zimním a vánočním fotografiím se nám naskýtá pohled na zasněžené náměstí ze 40. let minulého století či na budovu Zemské hospodyňské školy z roku 1934, která je zasazena do zimní krajiny se sáňkujícími dívkami.

vánočníA vánoční tematika se promítla i do periodického tisku. Když zalistujeme starými výtisky Velkomeziříčska, které máme uloženy v archivu, dočteme se například v čísle z roku 1922, že k Mikuláši mají lidé možnost za poměrně malý obnos zakoupit milé dárky trvalé ceny v knihkupectví Aloise Šaška a že se mohou v hodinářském závodě Františka Pišína přesvědčit o „hluboko snížených cenách" vánočních dárků. Na stránkách týdeníku svým zákazníkům také děkovali za přízeň místní obchodníci, jako byl například módní závod Matouše Michlíčka, již zmíněný Alois Šašek či módní obchod Karla Štipáka.

 

Vánoční betlémy

betlémK období Vánoc neodmyslitelně patří betlémy. V našich muzejních sbírkách se nachází hned několik souborů, ať už se jedná o dřevěný deskový betlém rodiny Vorlovy, tak třeba i vyřezávaný figurkový, který býval stavěn v hrnčířské rodině Plachetských.

Za zdmi depozitáře nalezneme ale také králické betlémské figurky. Pojmenovány jsou podle místa, kde byly vyráběny, a to v okolí Králického Sněžníku. Výroba těchto betlémů sloužila k obživě především německé menšiny, která v této oblasti žila. Výrobky tamních řezbářů získaly věhlas a byly dodávány do celého světa. Do muzea se tento betlém dostal díky sběratelské činnosti akademické malířky Zdenky Vorlové Vlčkové.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.