Porucha artikulace hlásek – dyslálie a kdy navštívit logopeda?

IMG 20230206_143448ořezV únorovém článku našeho SPC jste měli možnost dozvědět se základní informace o školní zralosti dítěte před nástupem do základní školy, kde je mimo jiné sledována oblast řečových schopností dítěte – celková úroveň vyjadřování, ale i správná výslovnost. Pokud dítě hlásky správně neartikuluje, hovoříme o tzv. dyslálii.

Co je to dyslálie?

Dyslálie (patlavost) se projevuje nesprávnou výslovností jedné nebo více hlásek mateřského jazyka. Dítě může hlásku vynechávat (rak – ak, ruka – uka), nahrazovat ji jinou hláskou (kolo – tolo, pero – pelo), nebo tvořit nesprávným způsobem (například mezizubní sykavky CSZ – nesprávná tvorba s jazykem mezi zuby, nebo velární R – hláska je tvořena nesprávně z krku).

Jaké jsou příčiny dyslálie?

Příčin nesprávné výslovnosti je celá řada. Může být způsobena vrozenými nebo získanými vadami či poruchami – např. přirostlá podjazyková uzdička, defekt chrupu; neobratností motoriky (hrubé, jemné i motoriky mluvidel); poruchami sluchu nebo oslabením fonematického sluchu (dítě sluchem nedokáže rozlišit jednotlivé hlásky např. C – Č, S – Š, Z – Ž...).
Dále má na vznik dyslálie velký vliv péče ze strany rodiny. Pokud děti nemají dostatek podnětů, nikdo si s nimi nepovídá, nemají zpětnou vazbu z okolí (mobil, televize ani tablet zpětnou vazbu k pohádce nenabídnou), nevidí správný pohyb mluvidel při komunikaci. Někdy se stává, že rodiče špatnou výslovnost včas nezachytí. Tyto děti mají často oslabenou slovní zásobu, začínají mluvit později a s nesprávnou výslovností hlásek.

Jak mohu předcházet nesprávné výslovnosti hlásek?

Pro správný vývoj řeči je důležitý správný mluvní vzor okolí. Na děti nešišláme, správně artikulujeme a snažíme se řeč přizpůsobit věku dítěte – nepoužíváme příliš zdrobnělých slov ani příliš mazlivou řeč, nedáváme mnoho pokynů v jedné větě apod. Prevencí je samozřejmě také včasné odebrání dudlíku (nejpozději ve 2 letech věku dítěte).

V jakém věku má dítě umět správně vyslovovat hlásky:
• 3 roky – samohlásky AEIOU, P, B, M, K, G, J, H, CH, F, V
• 3,5 roku – D, T, N, L, Bě, Pě, Vě, Mě
• 4 roky – Ď, Ť, Ň
• 4,5 roku – Č, Š, Ž
• 5 let – C, S, Z, R
• 5,5 roku – Ř, diferenciace sykavek CSZ x ČŠŽ

Kdy navštívit logopeda?

Pokud je vývoj řeči v pořádku, dítě mluví ve větách, gramaticky správně a používá všechny slovní druhy, řeší se výslovnost hlásek od 4 let věku dítěte. Je však velmi důležité tyto obtíže včas podchytit a ve spolupráci s logopedem dítěti pomoci.

Jaké jsou zásady terapie dyslálie?

Při vyvození nové hlásky postupujte vždy dle instrukcí logopeda. Procvičujte několikrát denně v krátkých intervalech, přihlédněte samozřejmě k věku a aktuálnímu nastavení dítěte (únava).
Délka logopedické terapie je individuální, u některých dětí trvá několik týdnů, u některých je to běh na dlouhou trať.
Ve společném úsilí však vytrvejte, obrňte se trpělivostí a očekávaný výsledek se vždy, dříve nebo později, dostaví.

Za Speciálně pedagogické centrum při ZŠ a SŠ Březejc
Mgr. Radka Matušíková, Mgr. Lenka Maňkovská, Mgr. Jitka Hübnerová – logopedky

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.