Aktivizace aktivizací. Sociální služby informují o kreativním tvoření

IMG 20230220_145200_upr„Z celého moře krásy pít, 
má prahla duše lačná,
však sotva kapek pár jsem chyt, 
jak táhla mračna."

Jaroslav Vrchlický vystihl můj pocit, který představuje šíři témat pro aktivizaci. Kapka za kapkou – nápady a možnosti, jak vyplnit každé setkávání se s našimi klienty. Dopředu neumím odpovědět na otázku, co budeme malovat, protože až při sezení se zformují podněty ke konkrétnímu motivu.

Tentokrát jsme kreslili hrad. Zpočátku se obvykle zeširoka rozejdeme po pomyslné cestě mnoha možností, jak lze s tématem naložit. Například popsat hrad, vyjmenovat hrady, zabloudit do historie, do pověstí nebo formou hry na každé písmenko H­‑R­‑A­­‑D vyjmenovat řeku, zvíře, věc, město, a aktivovat tak slovní zásobu a ilustrovat svoji vizi.

Jak probudit fantazii? Vymezíme si čas a prostor, v němž se bude představa pohybovat. Cesta tam i zpět bude trvat 2 hodiny. Víte, že hrad stojí na vysokém kopci uprostřed lesa? Vezmete si batoh, svačinu, mapu, knihu, dalekohled? Právě tyto aktivity, kdy znáte téma, rozvinou zajímavou debatu mezi účastníky aktivizace. Pak stačí doplnit nové postřehy, oživit je ukázkou, jak na to – automatickou kresbou, a nebát se linky.
Při kreslení si zacvičí prsty, je vidět soustředění, místo slov tak mluví tužka. Dovyprávíme příběh o nedostupném hradu na vysoké skále, s padacím mostem či o hradbách s kulatými věžemi.

MgA. Eva Rosová, zaměstnanec DPS

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.