Rybáři slaví 120 let a vydávají publikaci

kniha rybari ilustracka titulniKe stodvacátému výročí založení sportovního rybářství ve Velkém Meziříčí vychází publikace, kterou sepsal Bohumír Machát. Náklad je 600 kusů a výtisky budou k dostání na informačním centru radnice i v sídle místního rybářského spolku.

„Velké Meziříčí bývalo dlouhá léta pomyslným hlavním městem sportovních rybářů Čech a Moravy,“ říká autor Bohumír Machát s tím, že zde byla založena jedna z prvních česky hovořících organizací rybářů, ne-li zcela první samostatná rybářská organizace na Moravě.

kniha rybari titulPublikace „120 let sportovního rybářství ve Velkém Meziříčí“, jejíž vydání podpořilo Město Velké Meziříčí a pobočný spolek Moravského rybářského svazu Velké Meziříčí, shrnuje základní data o zdejším spolku i jeho členech. Dělí je na období let 1896–1939, 1945–1989, 1990–2015, mapuje sportovní revíry, rybniční a pstruhové hospodářství, samostatné kapitoly věnuje přehradě, práci s mládeží, rybářským závodům a kulturním aktivitám. Text doplňují četné fotografie z archivu i současnosti.

„Snad každému jednotlivci z dnešních 11 000 obyvatel města připadá pohled na rybáře sedícího u vody čímsi všedně samozřejmým. Ale jen málokdo z nich ví, že místní rybáři se především starají o to, aby byly obě řeky (Balinka a Oslava) dobře zarybněny a nikdy z nich nevymizel život,“ připomíná mimo jiné v publikaci Bohumír Machát.

Martina Strnadová

 

kniha rybari vnitrek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.