Překračování povolené rychlosti a zbytečné nehody jsou na dálnici na denním pořádku

DBA D1_-_1Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov a z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina se dnes zapojili do dopravně bezpečnostní akce na dálnici D1. Kromě vozidel vybavených radarem se přidali také policisté se speciálním stacionárním radarem a policisté na motocyklech.

Cílem akce byla kontrola dodržování pravidel silničního provozu v modernizovaných úsecích dálnice, ve kterých je provoz výrazně omezený. Právě v těchto úsecích vznikají nejčastěji nehody, které mají za následek úplné uzavření dálnice a následné kolony. V kolonách nervozita řidičů stoupá a hrozí tak nebezpečí, že při rozjezdu kolony mohou z nepozornosti způsobit další nehodu. „Příčiny těchto nehod jsou vždy stejné – řidič se plně nevěnuje řízení vozidla a nedokáže adekvátně a včas zareagovat na dopravní situaci, která vznikla před ním. Když se na dálnici v místě dopravního omezení náhle z důvodu vyšší intenzity provozu zpomalí provoz a vozidla jedou pomaleji v koloně, tito nepozorní řidiči často v plné rychlosti narazí do vozidla na konci pomalu jedoucí nebo již stojící kolony," vysvětluje policejní mluvčí Dana Čírtková.

K takové dopravní nehodě, která se stane v opravovaném úseku, kde je provoz veden v provizorních zúžených jízdních pruzích, se velmi obtížně dostávají složky integrovaného záchranného systému, protože bývá z důvodu zúžení technicky složité vytvořit dostatečně širokou záchranářskou uličku. Stejně obtížně k místu přijíždí odtahové služby, které musí do úseku často nacouvat nebo najíždět za asistence policejní hlídky z protisměru.

Jen ve čtvrtek se staly tři zbytečné nehody

Několik naprosto zbytečných nehod policisté šetřili i tento týden. Všechny se naštěstí obešly bez vážnějšího následku na životě a zdraví účastníků. „Například včera dopoledne to byly hned tři mimořádné události, které způsobily úplné zastavení provozu na dálnici. Všechny tři dopravní nehody, z nichž ve dvou se případech střetlo více dodávkových a nákladních vozidel, se postupně staly v úseku čtrnácti kilometrů (mezi 124. – 138. kilometrem ve směru jízdy na Prahu) a jejich příčinou byla jednoznačně nepozornost řidičů," popisu Čírtková.

„Lze říci, že se v současné době intenzita provozu na silnicích a platí do také pro dálnici D1, opět výrazně zvýšila. Souvisí to s postupným rozvolňováním nouzových opatření. Bohužel někteří řidiči porušují při jízdě po dálnici D1 základní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Na denním pořádku jsou přestupky spočívající v dvojnásobném překročení nejvyšší povolené osmdesátky v modernizovaných úsecích. Řidiči kamionů využívají k jízdě levý jízdní pruh v místech, kde jim to zakazuje dopravní značka, předjíždějí v místech, kde je pro ně stanoven zákaz předjíždění, parkují s vozidly v připojovacích a odstavných pruzích. A tak bych mohl ve výčtu zjištěných přestupků pokračovat," uvedl plk. Mgr. David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Řidiči se na dálnici chovají neukázněně

Na dálnici D1, kde se znovu rozjela v některých úsecích modernizace, je většinou vedený provoz v omezeném režimu 2 + 2 jízdní pruhy v jednom jízdním pásu. I když je v těchto úsecích rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině a v levném jízdním pruhu je zakázána jízda nákladním vozidlům, policejní kontroly zjišťují denně desítky porušení. Policejní hlídka před několika dny měřila na dálnici v modernizovaném úseku v omezení na 88,5 kilometru ve směru jízdy na Prahu rychlost. Místem projelo osobní vozidlo BMW 535 s českou registrační značkou a jeho řidič jel rychlostí 171 kilometrů v hodině, tedy nejvyšší povolenou „osmdesátku" překročil o 91 kilometrů v hodině. Takový přestupek nelze projednat na místě, proto policisté přestupek zadokumentovali a předali do správního řízení příslušnému správními orgánu. A podobně vysokých překročení nejvyšší povolené rychlosti v úsecích, kde probíhá modernizace, zjišťujeme denně několik.

Podle Čírtkové policisté v žádném případě nebudou tolerovat nekázeň řidičů a všichni, kteří nehodlají dodržovat zásady bezpečné jízdy a budou porušovat ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, musí počítat s přísnými sankcemi v horních hranicích zákonem stanovených sazeb.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.