Vlastivědná a genealogická společnost pracuje v našem městě už pětadvacet let

IMG 2034Vlastivědná a genealogická společnost (VGS) při Jupiter clubu pracuje už pětadvacet let. Čtvrtstoletí své existence oslavili členové společnosti se svými hosty, podporovateli a spolupracovníky – vedením města, pracovníky Jupiter clubu, muzea, knihovny, archivu – přáteli z Luk nad Jihlavou a dalšími 5. prosince.

„Na samém počátku stála myšlenka našeho ‚otce zakladatele‘ pana Vladimíra Makovského,“ připomněla při slavnostním setkání předsedkyně VGS Helena Švecová. „Na jeho výzvu v novinách (Velkomeziříčsko) se v září 1992 shromáždila hrstka genealogických nadšenců. Scházeli se v pohostinství v Jupiter clubu, ale téma genealogie je příliš specifické, proto V. Makovský navrhl přidat jako předmět zájmu ještě vlastivědu. V roce 1994 podepsalo 19 členů zakládací listinu Vlastivědné a genealogické společnosti,“ popsala předsedkyně vznik společnosti a podotkla: „A díky vstřícnosti všech pracovníků Jupiter clubu, především jeho ředitele Milana Dufka, společnost velmi dobře funguje až do dnešních dnů.“

Členové VGS pořádají besedy, přednášky, zájezdy, a to i pro veřejnost. Za pětadvacet let už jich stihli úctyhodné množství – 668 přednášek, 46 besed a 93 vlastivědných zájezdů. „Vlastivědná a genealogická společnost je opravdu dlouhodobě činorodá a my si práce jejích členů velice ceníme,“ zdůraznil při oslavě starosta Josef Komínek a za město předal společnosti dar pět tisíc korun. Výčet činnosti VGS jeho slova jen potvrzuje. Vlastivědně zaměřené přednášky VGS seznámily zájemce například s významnými archeologickými objevy, připomněly události a osobnosti města, třeba gen. Jiřího Jaroše, prof. Františka Závišku, spisovatelky Františku Stráneckou a Jaroslavu Blažkovou, nacisty i komunisty pronásledovanou a vězněnou Růženu Vackovou, vynálezce Ericha Roučku, lékaře a buditele MUDr. Františka Skřivana. „Uspořádali jsme dva několikadílné genealogické kurzy, které se setkaly s velkým ohlasem. Na podzim 2018 plánujeme další,“ podotkla Helena Švecová a přidala i další výčet, tentokrát publikační činnosti mnohých členů společnosti. Ten je neméně bohatý, přičemž autorem největšího počtu publikací je opět Vladimír Makovský. Největší ohlas z nich vzbudily knihy Mlýny a mlynáři a genealogická příručka Hledáme své předky, která vyšla pro velký úspěch už třikrát a naposledy dokonce i celostátně.

O výjimečné práci Vlastivědné a genealogické společnosti svědčí i ocenění, kterého se dostalo dvěma jejím členům. Vladimír Makovský a Helena Švecová jsou držiteli nejvyššího vyznamenání Kraje Vysočina – skleněné medaile – za dlouholetou práci pro rozvoj kraje a ku prospěchu jeho obyvatel. A Vladimír Makovský má, mimo dalších uznání, od letošního roku i pamětní desku na svém rodném domě ve Věcově.

Samozřejmě činnost VGS je kolektivní a podílejí se na ní všichni členové. Těch je v současnosti sedmapadesát. Za letošní rok absolvovali celkem 39 akcí, jichž se zúčastnilo 2110 osob, z toho 1176 členů a 934 z řad veřejnosti. S průměrnou účastí pětapadesáti lidí na jednu akci je VGS spokojena. „Co ale v pořádku není, to je skutečnost, že v posledních letech se potýkáme s generačními potížemi ve výboru,“ podotkla Helena Švecová a vyzvala mladší a schopné následovníky ke spolupráci. A závěrem také pozvala na nové akce v roce 2018, z nichž mimořádná bude květnová návštěva Paula Makouskeho z USA, funkcionáře Československé genealogické a heraldické společnosti mezinárodní a spoluzakladatele velkomeziříčské VGS.

Martina Strnadová

pdfProslov_Heleny_Švecové_k_25._výročí_VGS.pdf

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.