Legendární Rock Depo končí

Na šikmé_ploše_šibřinkyRock Depo je velkomeziříčský rockový klub z devadesátek. Tři desítky let byl útočištěm několika generací mladých, kteří bažili po jiné hudbě a zábavě, než nabízel mainstream. Proběhly v něm stovky akcí a v dubnu 2024 se zde odehraje poslední koncert. Rock Depo po víc než třiceti letech končí.

 

Art DepoZakladatelé Rock Depa Jana a Josef Mikyskovi počátkem devadesátých let minulého století vyhmátli díru na trhu a v domě číslo popisné 36 na Novosadech založili půjčovnu CD, později i prodejnu cédéček a dalšího hudebního zboží. Vedle toho nabízeli i denní bar, kde si návštěvníci mohli vybranou hudbu poslechnout a debatovat o ní. „Když v roce 1992 město nabídlo dům k prodeji, začali jsme zde budovat rockový klub. Měli jsme tuhle hudbu rádi a žádný podnik s tímto hudebním zaměřením ve Velkém Meziříčí nebyl. I v rámci republiky jsme byli mezi prvními," uvádějí Mikyskovi a popisují začátky budování klubu. Pod domem byly rozsáhlé sklepy s kójemi na uhlí. „Stropy ovšem byly tak nízké, že jsme museli snížit podlahy o metr. Byla to nekonečná práce, ale zpočátku nám pomáhala spousta kamarádů," říkají zakladatelé s tím, že klub se jim přes veškerou dřinu podařilo otevřít na podzim roku 1993. A rozjel se parádně. „Celá devadesátá léta byla rájem pro hudební kluby, na koncertech bývalo plno, lidi se rádi bavili. Začínaly u nás hrát kapely, které byly v té době ještě málo známé, například Vypsaná fixa, -123 min, Narvan, Čankišou a spousta dalších. Asi nejslavnější kapelou byli angličtí Sham 69, kteří hrávali se Sex Pistols," vzpomínají na dnes slavné kapely, které jako začínající velkomeziříčským klubem prošly.

Vypsaná fixa_1995Depo bylo otevřeno různým hudebním stylům. Složení účinkujících se postupně rozšířilo i na hiphopové akce, které pořádal Pytri, či metalové koncerty pod hlavičkou Fajtfestu. „Legendárními se staly i naše šibřinky, na které jsme od začátku povolili vstup pouze v masce, což se ukázalo jako dobrý krok. Hosté si k pobavení všech ostatních s maskami skutečně vyhráli, stejně tak kapely Major Major, Na šikmé ploše a další," zmiňuje Jana Mikysková další mezi návštěvníky velmi oblíbenou akci.

Jana Mikysková_Bohouš_MikyskaOvšem nejen hudbou žilo Rock Depo. Umělecké založení obou zakladatelů spolu se stylem zábavy v jejich klubu přitahovalo výtvarníky a studenty uměleckých škol, coby stálé hosty akcí. „To pro nás bylo v roce 2010 impulzem pro uspořádání první společné výstavy regionálních umělců Art Depo. Výstava se konala vždy jednou za rok v podkrovních prostorách ateliéru. Pro mladé výtvarníky to byla mnohdy první zkušenost s prezentací vlastní tvorby," připomíná Jana Mikysková celé art období, které zakončily dva ročníky 2018 a 2019 v Dolním mlýně v Balinách.

oslavy 5._výročíKdyž se životní cesty Jany a Josefa Mikyskových rozešly, dům na Novosadech získal roku 2018 nového majitele. Přesto Rock Depo pokračovalo dál. Klub převzal Jan Dvořák, který na působnost Mikyskových úspěšně navázal. „Přestavěl jsem vnitřní prostory klubu, snažil jsem se přidat i víc alternativnějších akcí třeba s elektro hudbou, začali jsme pravidelně hrát hospodský kvíz, spolupracoval jsem s dalšími pořadateli akcí, kterým jsem dával Rock Depo k dispozici," vyjmenovává Jan Dvořák. Jeho zdárný rozjezd pak přerušilo náročné covidové období a s ním spojená nižší návštěvnost klubu. Návrat do starých kolejí už se nekoná a výsledkem je konec klubu. „S majitelem domu už jsme se na dalším pokračování nájmu nedohodli, a proto koncert české elektro undergroundové skupiny Midi lidi 26. dubna bude v Rock Depu tím úplně posledním. Rád bych tu pro všechny příznivce klubu uspořádal ještě víkendovou rozlučkovou párty," uzavírá Jan Dvořák.

Rozlučka s Depem proběhne od pátku 17. května (18:00) do neděle 19. května (6:00).

Martina Strnadová

1992 koupě domu1993 otevření Rock Depa2003

 

 

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.