Sbory vyzpívaly zlatý hattrick

 W2A6849Pěvecké sbory Slunko, Harmonie a Harmonie ladies, které při ZŠ Školní vedou Olga Ubrová a Andrea Svobodová, se 5. dubna vydaly za hranice našeho města na krajskou postupovou přehlídku sborů z Vysočiny, která je součástí festivalu Choralia magna 2024 (Mezzochori). Všechny tři přivezly domů zlaté pásmo. 

Vzhledem k tomu, že letos slavíme Rok hudby, byla soutěž rozepsaná do zajímavých kategorií, ve kterých mohly sbory předvést, co umí.

Dětský pěvecký sbor Slunko soutěžil v kategorii populární hudby a vystoupil s pásmem písní z hudebního pořadu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Zuzana je sama doma. Vyzpíval si zlaté pásmo a zvláštní cenu poroty za scénické zpracování.

Studentský pěvecký sbor Harmonie zvolil podobný repertoár a přihlásil se také do pásma, ve kterém představil populární skladby v úpravě pro smíšený pěvecký sbor a získal za svůj výkon zlaté pásmo.

Na soutěži zabodovala i dívčí část sboru, která už několik let vystupuje pod názvem Harmonie ladies. Holky si vybraly kategorii rok české hudby a zariskovaly s výběrem velmi náročných skladeb Zdeňka Lukáše, Bohuslava Martinů a dalších autorů klasické sborové hudby. Za svůj odvážný výkon získaly třetí zlaté pásmo pro Velké Meziříčí.

V odborné porotě letos opět zasedly skutečné sborové osobnosti – Barbora Hanslianová (odborná pracovnice pro sborový zpěv, NIPOS Praha), Lucie Gregorovič Fárová (sbormistryně, ředitelka ZUŠ Pardubice), Michal Hájek (dirigent, klavírista a sbormistr).

Všem sborům blahopřejeme a zveme širokou veřejnost na květnový koncer

t v nové synagoze, kde předvedou nejen soutěžní repertoár. Jako host vystoupí i dětský sbor Slunko.

Ohlédnutí za zpíváním v Chrámu sv. Víta

Děkujeme všem, kteří nás finančně podpořili a umožnili nám zúčastnit se se sbory Harmonie a Harmonie ladies víkendového festivalu Musica Orbis Gloria, který se konal v listopadu loňského roku v Praze. Nezapomenutelným zážitkem pro nás zůstane zpívání v Chrámu sv. Víta.

Sponzoři: město Velké Meziříčí, Farma Tasov s.r.o., FLOOR GROUP VM, s.r.o., XTline, s.r.o., PETisk, Věra Havlišová, Mirka a Petr Dohnalovi, Eva Rosová.

Olga Ubrová, Andrea Svobodová

plakat HARMONIE__Nová_synagoga_copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.