Libor Smejkal slavil narozeniny promítáním svých filmů

IMG 0535Dokumenty o Velkém Meziříčí, Kablovce či povodni ve městě zhlédli návštěvníci včerejší filmové projekce Vlastivědné a genealogické společnosti. Ta byla poctou amatérskému filmaři Liboru Smejkalovi k jeho pětaosmdesátým narozeninám.

„Dnešní filmová projekce je nazvaná pocta Liboru Smejkalovi. Prosím vás, jakápak pocta, to je přehnané, vždyť já jsem neudělal nic mimořádného,“ řekl filmař hned na úvod, když přijal gratulace od členů Vlastivědné a genealogické společnosti a později i od města i Kraje Vysočina. A pak se rozpovídal o svých začátcích s kamerou, práci ve filmařském kroužku při tehdejším Jednotném klubu pracujících i spolupráci s kolegy Jiřím Michlíčkem, Františkem Vonešem a dalšími. Během promítání každý svůj film uvedl a přidal řadu zajímavostí. „Technické věci vás možná až tolik nezajímají, ale já vám chci přesto povědět pár slov o zvuku. Ten je totiž pro film strašně důležitý,“ zdůraznil Libor Smejkal a postupně ukazoval na jednotlivých snímcích vývoj zvukového záznamu, popisoval počáteční potíže s jeho synchronizací s obrazem a další detaily.

Lidé měli možnost vidět jeden z prvních dokumentů o Velkém Meziříčí z roku 1961, dále o Kablovce, malíři Zdeňku Novotném a sběrateli Vladimíru Němečkovi ze sedmdesátých let, film Stoletá voda, který zachytil povodeň ve městě v roce 1985. Z tvorby jedenadvacátého století Smejkal představil Tóny vévodkyně Eleonory ze stejnojmenného koncertu v netínském kostele a nakonec dokument o mistru tradiční rukodělné výroby, truhláři Josefu Filipovi. Závěrem připravil divákům ještě jedno malé překvapení, a to film ze své cesty do Grand Canyonu.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.