Velkým sálem zazněl suchý britský humor mistra frašky Raye Cooneyho

IMG 2347Druhé divadelní představení letošní sezony Rodina je základ státu přivezlo do Jupiter clubu Divadlo Palace. V hlavních rolích mohli diváci spatřit Miroslava Etzlera jako doktora Mortimoriho, Sabinu Laurinovou jako sestru Tateovou, Petra Motlocha v roli doktora Bonneyho nebo Martinu Hudečkovou alias vrchní sestru a melancholickou ženu.

Komedie, odehrávající se v nemocnici U Sv. Ondřeje v Londýně, je nepřetržitou řadou malých i větších lží, podpírajích či vyvracejících ty předchozí.

Doktor Mortimori se učí řeč na důležitou konferenci neurologů. Na jejím přednesení závisí jeho další karierní postup i pasování na rytíře. Jediné, co potřebuje, je chvíle klidu. Tu mu ale naruší příchod dávné milenky, sestry Tateové. Zapomětlivému lékaři připomene chvilky na podlaze sterilního sálu, jež nezůstaly bez následků. Čerstvě osmnáciletý syn Leslie doposud věřil, že jeho otec zahynul na horolezecké výpravě do Himálaje, nicméně matka podlehla svědomí a sdělila mu pravdu. Leslie se vydal do nemocnice otce hledat. Vzal matce klíčky od auta, které řídil bez řidičského oprávnění, pod vlivem alkoholu a ještě stihl urazit veřejného činitele, tedy policejního seržanta, který ho chtěl odvést na stanici podrobit se "dýchnutí do balonku".

Mortimori nechce se synem nic mít, snaží se bývalou milenku vystrnadit ze dveří. V tom se na scéně objeví jeho manželka. Zoufalý Mortimori požádá o pomoc svého přítele Huberta Bonneye: "Jestli se to moje manželka dozví, tak mi nacpe krocana víš kam...," což celou situaci ještě víc zkomplikuje. Úplně hysterický doktor začne vymýšlet historky o manželích sestry Tateové, překřtí ji na paní Lesliovou, o její nedůvěře v lékaře, syna označí za nervního psa, postupně nechá manžely paní Lesliové zemřít. Dosud opilému synovi namluví, že jeho matku zajel autobus číslo 34, ten pak chce vyskočit z okna ve 22. patře.

Přes průvodní nesnáze se nakonec doktoru Mortimorimu částečně podaří svou řeč přednést ve spodním prádle hlavní sestry a ženské paruce, zbytek za něj přednese sir Willoughby Blake. Je jí nadšen a Mortioriho povýšení nemine.

Když se rozhodne, zcela udolán, svěřit manželce pravdu o svém synovi, přihlásí se k otcovství doktor Bonney. Už ne jen jako, je odhodlán být dobrým otcem. Všichni přítomní souhlasí, odchází a pouze paní Mortimoriová pronese na adresu svého vystresovaného chotě, jak jí bylo dobře s doktorem Bonneyem, zatímco on dováděl na podlaze sterilního sálu se sestrou Tateyovou.

Jitka Kočí

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.