Fajtfest je pecka, pochvalují si fanoušci punku a metalu

IMG 7166Devátý ročník Fajtfestu ve Velkém Meziříčí dnes vrcholí. Od čtvrtku do soboty si fanoušci té nejtvrdší muziky z celé České republiky i zahraničí užívají festival punkových a metalových kapel z Česka, Kanady či třeba Moldávie. I letos pořadatelský tým pamatoval na dobročinnost a přispěl vozíčkáři Pavlu Chovancovi na elektrický vozík.

Je pátek večer a prostor mezi pódiem a ski barem je plný lidí. Parkoviště je plné aut, taxíky jezdí tam a zpět a dovážejí další návštěvníky. V kempech stojí stan vedle stanu. Muzika duní a pod pódiem to vře. Na festivalu je pořádně živo. „Dnes je tady asi osm stovek lidí. Je to hrubý odhad, nemáme už totiž žádné kelímky. Návštěvnost je dobrá, i kempy jsou plné. Včera nás pořádně spláchla bouřka, takže jsme museli dohrát program ve ski baru. Ale lidem ani kapelám to nevadilo. Naopak, účinkující si pochvalovali a užili komornější atmosféru,“ popsal za pořadatele Tomáš Fleck.

Festival ve Velkém Meziříčí již zdomácněl. Probíhá za podpory města. Těší se velké oblibě i mezi návštěvníky, kteří se na něj opakovaně vracejí. V České republice už je za ty roky dostatečně známý. „Jsem tu letos potřetí a je to zase pecka,“ sdělila Markéta z Brna. Také Miroslav ze Světlé nad Sázavou tu není poprvé. „Žiju už osm let v Holandsku, ale festival v Meziříčí jsem si nemohl nechat ujít. Byl jsem tady už asi tak pětkrát,“ řekl. A Radek z Velkého Meziříčí, ten je skalním fanouškem, neboť chyběl za celých devět let jenom jednou. Fajtfest si prostě pravidelně užívá.

Během večera byl program na chvíli přerušen a pořadatelé pozvali na pódium Pavla Chovance, který je po úraze už sedm let upoután invalidní na vozík. Dostal od nich příspěvek dvanáct tisíc korun na elektrický vozík. „Moc jim děkuji, mám radost a vážím si toho. S tímhle vozíkem pro mě bude všechno snazší,“ uvedl Pavel Chovanec.

I dnešní, sobotní den slibuje pestrý program. Na pódiu, které pořadatelé nazvali stage Vilmy Běhalové, se rozjede už od dvou hodin a do noci se na něm vystřídá jedenáct kapel. Mimoto se v areálu pod sjezdovkou představí lezecká špička ČR na akci Autocolor Water Boulder Games.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.